Zöld program

2023.08.31. 17:00

Sárszentmihály újabb mérföldkőhöz érkezett a fenntartható életmód felé vezető úton

Az "Zöld Program" keretében megvalósuló kezdeményezés célja, hogy az esővizet hasznosítsák a növények öntözésére és ezzel is ösztönözzék a környezettudatosságot. A helyi közterek zöldövezetének fenntartható öntözését két esővízgyűjtő tartály segítségével oldják meg.

Hajdú Marianna

Az önkormányzat épülete mögött két 1000 literes IBC-tartályban gyűjtik már az esővizet, amelyekből az épület melletti és a parkolóban található növényeket öntözik majd

Forrás: Sárszetmihály Községi Önkormányzat

Mint ahogy mindenütt a világon, Sárszentmihályban is nő a vágy, hogy a környezetvédelem és fenntarthatóság jegyében éljünk. Ennek egy újabb állomása az "Zöld Program", amely részeként az önkormányzat a helyi növények öntözéséhez esővízgyűjtő tartályok beszerzése mellett döntött.

A kezdeményezésről Óber Andrea, a település polgármestere elmondta, hogy a cél az volt, hogy az esővizet hasznosítva ne csak a növények öntözését oldják meg fenntartható módon, hanem egyben lehetőséget teremtsenek a lakossági szemléletformálásra is, ráirányítva a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és az esővíz hasznosításának lehetőségeire.

A település vezetését pozitív meglepetés érte, amikor megkeresésükre a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. két 1000 literes IBC-tartályt ajándékozott a kezdeményezéshez. Az esővízgyűjtők elhelyezése az önkormányzat épületének tetejéről érkező esővizet gyűjti össze, és a hétköznapokon a közfoglalkoztatottak, hétvégén pedig a sárszentmihályi Apró Csodák Egyesület önkéntesei gondoskodnak az öntözésről az önkormányzat épülete mellett és a parkoló környékén található növények számára.

Az esővíz felhasználása nem csupán a zöld területek megfelelő gondozását segíti elő, hanem példát is mutat a környezettudatos életmódra. Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy ha a rendszer beválik, jövő tavasszal további tartályokat szeretnének beszerezni a többi közintézmény számára is, ahol szintén lehetőség van az esővíz hasznosítására.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában