Egész napos programmal emlékeznek

2023.08.30. 13:00

A családok ünnepe is lesz egyben a Bányásznap Kincsesbányán

Az egészen apróknak játékokkal és kedves állatokkal, a nagyobbaknak workshop-pal, zenével és színházi előadással teszik felejthetetlenné a 2023-as Bányásznap pillanatait. Persze nem feledkeznek meg az elődökről sem, akik áldozatos munkájukkal lerakták a település alapjait, ezért koszorúzás is lesz délután.

Palocsai Jenő

Ezeket a hangszereket úgy lehet behangolni, ha a zenészek kiisszák belőle a felesleges folyadékot

Fotó: Bartos Bonita Kíra

Idén is megszervezte Kincsesbánya a Bányásznapot. A település a közeli bauxit lelőhelynek köszönheti létét, és Kincsesbánya nem is felejti el sohasem megköszönni ezt. Erre az egyik hagyományos alkalom a szeptember első hétvégéjén tartott Bányásznap, amelynek keretében tisztelettel hajtanak fejet a föld alatt dolgozók emléke előtt. Szeptember 2-án, szombaton, 14:00-kor lesz a koszorúzás a rendezvény szervezője, a Bányász Emlékmű előtt.

Azonban az esemény, jó bányász szokás szerint nem csak a szomorúságról és a nosztalgiáról szól, hanem az életről is, ezért a gyerekek, illetve a családok már szombaton délelőtt találnak maguknak számtalan vonzó programot. 

A Virgonckodó Játszópark "Állati jó" nevet viselő, fajátékokat tartalmazó összeállítása is megtalálható lesz az idei Bányásznap szombatján már délelőtt 10 órától a művháznál, és várhatóan 15 óráig maradnak is. 

- Az ország legnagyobb fajáték készletéből telepítünk ki tematikusan rendezvényekre, és intézményekbe fajátékokat. Természetes, fából készült egyedi tervezésű, saját készítésű óriás játékainkat kézzel festjük - tudtuk meg Bartáné Endrédi Veronikától, a játszópark egyik vezetőjétől. - Az Állati jó játszóparkot állatos rendezvényekre, állatok világnapjára, céges családi napokra, vagy az állatsimogató mellé ajánljuk - tette még hozzá. 

Azért választottuk a Virgonckodó fajáték-készletéből az állatosat, mert bizony állatsimogató is várja majd a szeptember 2-i nap közönségét, délelőtt 10 órától. De lesz még a gyerekeknek délután kézműves foglalkozás és megnézhetik a Regélők Énekegyüttes gyermekműsorát is. 

És ha már zene, különleges zenei előadással is készülnek a szervezők a kincsesbányai lakosoknak, ugyanis Örömdobolás, illetve Ceglédi kanna workshop lesz Franczia Dániellel, aki úgy fogalmazott:  

"Ceglédi kanna workshopra hívom azokat a vállalkozó szellemű kalandorokat, akik szívesen kipróbálnák a beás zene egyik alaphangszerét. A játékos feladatok során, ki-ki saját zenei jártasságától függően, elmélyedhet a kannán való játék lehetőségeiben, ám a részvételhez nem szükséges zenei előképzettség, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat. Akár 40-50 főnek is tudok ceglédi kannát biztosítani, igény esetén a kanalazásba is betekinthetünk. 

-A Kincsesbányai Művelődési Ház meghívta az ercsi Felvonási Tünetek Színjátszó Műhelyt is a Bányásznap színpadára. A társulat a Semmi erkölcs című előadással örvendezteti meg este héttől a nagyérdeműt. Később Sári Évi színésznő zenei műsorát hallhatják az érdeklődők, mondta Majer Tamás, a művelődési ház vezetője. 

Késő estétől hajnalig a Crazy Monday koncertje lesz a program, a legkitartóbbaknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában