Összeesküvés elmélet vagy valóság?

2023.07.25. 15:30

Veszélyes anyagok vagy csak egy városi legenda képződik Móron?

Ha rövid időre is, de a tomboló nyár és nyári szünet ellenére ismét összeült a képviselő testület a városházán. Közben egyre felkapottabb téma a városban, hogy valóban lesz akkumulátor gyár az egyik bezárt gyár telephelyén, vagy csak összeesküvés elméletről van szó?

Palocsai Jenő

Az energiatárolók mindig veszélyes hulladéknak számítanak és bontásuk során számos egészségre káros anyag juthat a szabadba

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A piac beruházás harmadik szerződésmódosító nyilatkozata volt az elsődleges témája a július 25-én reggel 8-kor tartott képviselőtestületi ülésnek.

-A beruházás eme szakaszában a pótmunkákkal, illetve az olyan dolgokkal kapcsolatban, amik esetleg a tervezéskor kimaradtak, módosításokat kell eszközölni. Ahogy halad előre a piacberuházás, folyamatosan kell hozni ilyen technikai jellegű döntéseket, mondta a gyűlés után Fenyves Péter.

Sokak szerint egy korábban megszűnt móri gyár telephelyén akkumulátor szétszerelő üzem kezdi el működését. A Mór és Környéke nevű, közösségi oldalon kialakított csoportban többen is tudni vélik, hogy olyan cég telepedik le a régi ESAB helyére, amely Lithium-Ion akkumulátorokkal foglalkozik.

-Hát igen, nem zörög a haraszt. Annyit sikerült megtudnom:, hogy a volt ESAB telephely tulajdonosa bérbe fogja adni a csarnokot. Több érdeklődő van, közülük az egyik Lítium akkumulátorbontó, újrahasznosító tevékenységet folytatna ott. Hogy a tulajdonos végül kinek adja ki bérbe a csarnokot, az a szíve joga, de kellenek a tevékenységhez a környezetvédelmi hatóságtól és másoktól is az engedélyek. Ezek nélkül nem fogja kivenni. Hogy ez a folyamat hogyan áll jelenleg, azt nem tudni. Ha megkapná az engedélyeket, akkor már minden késő lenne, hiszen a népszavazási kezdeményezést valószínűleg elkaszálnák, de ha mégsem, 50 százalék+1 fő nem menne el szavazni. Összefoglalva, valóban meg van a veszélye az üzem létesítésének. Mórt meg kell óvnunk az egészséget és környezetet károsító tevékenységektől, mondja az egyik jobban informált hozzászóló.

Másik kommentelő szerint ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen már korábban is voltak gondok a városban. Mint írja „-Az senkit nem zavar, hogy egy bizonyos gyárból évtizedek óta jön a rákkeltő anyag a levegőbe? Most, hogy akkumulátorról van szó, egyből mindenki felháborodik?

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A válasz nem is maradt el a felvetés kapcsán.

-Ez nem egészen így van. Néhányan szóvá tettük, némi eredménnyel, már évekkel ezelőtt egy móri gyárral kapcsolatban ezt a problémát, javítja ki a jól informált hozzászóló.

Az esetleges Lithium-Ion akkumulátorbontó üzemmel kapcsolatban feltettük a polgármesternek is a kérdést, igaz-e a hír vagy sem?

-Én kérdést intéztem a céghez, de jelenleg még nincs autentikus visszaigazolás, vagyis várom a választ, hogy egyáltalán volt-e ilyen jellegű tárgyalás? Az ESAB-nak írtunk egy levelet, de ebben a témában válasz még nem érkezett, így további információnk egyelőre nincs, mondta Fenyves Péter. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában