Rögtönöztek a pákozdi katonai emlékparkban

2023.07.01. 07:00

Verses párbaj, költészeti párbeszéd

Megidézett költők címmel verses, improvizációs esttel folytatódott pénteken késő délután az Emlékparki Nyár elnevezésű programsorozat a pákozdi Mészeg-hegyen.

Tihanyi Tamás

Meleg Vilmos nagyváradi színművész mindig nagy örömmel lép fel a katonai emlékparkban

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Két művész állt közönség elé a katonai emlékpark egyik épületének teraszán, hogy egymásnak mintegy felelgetve, rögtönözve idézzenek fel olyan költőóriásokat, mint amilyen Petőfi Sándor, Arany János, Ady Endre, Fazekas Mihály, Sinka István, József Attila, Babits Mihály, Csokonai Vitéz Mihály, Wass Albert és Kányádi Sándor volt. A verseket O. Szabó István Jászai Mari-díjas és Meleg Vilmos Külhoni Magyarságért-díjas színművészek mondták el a látogatóknak, akik között mások mellett helyet foglalt Görög István, a létesítmény korábbi ügyvezetője és Tömböl László nyugállományú vezérezredes is, aki több mint tíz évvel ezelőtt volt a Honvéd Vezérkar főnöke.

– A legnagyobb kihívás ilyenkor, hogy az ember melyik verset mondja el? Magam is így voltam ezzel, és azt hiszem, hogy Arany János Toldija bizonyult talán a legtökéletesebb választásnak. Nem könnyű e csodálatos mű minden arcát megmutatni – mondta O. Szabó István.

A nagyváradi Meleg Vilmos felidézte, hogy lépett már fel korábban is hasonló, improvizációs módon verses párbajban, költészeti párbeszédben. Sinkovits Imrével a kilencvenes évek elején adtak elő így a partiumi városban, Bánffy Györggyel pedig a kétezres évek végén szerepelt együtt baráti körben, rögtönözve.

Az Emlékparki Nyár programsorozat közönsége az idei első előadást látogatta meg pénteken  Fotó: Fehér Gábor / FMH

– Ilyenkor nincs semmi eltervezve, ezért az ilyen előadás különösen izgalmas – mondta Meleg Vilmos, majd egyik legnagyobb költőnkről beszélt. – Petőfi Sándor tele volt élettel, és ő mindent, a verselést is magas hőfokon művelte amellett, hogy nehéz embernek ismerték. Megmutatta a kortársainak, hogy nem csak verseket tud írni, de ha kell, az életét adja a nemzetéért. Mindent maximálisan akart, úgy élt és úgy égette magát. Erről próbáltam valós, hiteles keresztmetszetet nyújtani nemrégiben megjelent kötetem segítségével is, amelyben verseiből válogattam. Igyekeztem bemutatni, hogy mennyire igazat, hittel és őszintén írt!

Meleg Vilmos legközelebb két hét múlva, július 14-én 18 órakor Molnár Júliával a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum udvarán lép majd fel, Petőfi Sándor családi verseiből adnak elő egy jókora, csodálatos csokorra valót.     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában