A városgondnokság szakemberei átvizsgálják a sérült fát

2023.07.24. 11:30

Szinte a negyede leszakadt a Halesz parkban egy nyárfának

Hatalmas "ágrendszer" törött le feltehetően vasárnap délután a Halesz park egyik nyárfájáról. A Városgondnokság szakemberei ilyen esetekben azonnal megvizsgálják az adott fát, van-e további tennivaló. Ez már csak a járókelők biztonsága miatt is fontos, habár az ominózus fa szerencsére nem a járda fölé magasodik.

Házi Péter

Feltehetően vasárnap törött le a Halesz parkban ennek a nyárfának egy tekintélyes része

Fotó: Fotó: Házi Péter

A Halesz park "közepén", a futópálya és a salakos járda közötti füves területen magasodik egy nyárfa, amelynek egy tekintélyes része törött le a hétvégén, feltehetően vasárnap. Habár az emberek szívesen játszanak a füves részen, úgy tudjuk, szerencsére senki nem sérült meg az ágdarabok leszakadása miatt. 

Mindenesetre a Városgondnokságon bejelentést tettünk, ahol a feol.hu kérdésére elmondták, a faápolási csoport rendszeresen nézi a város fáit, de olyan is van, hogy bejelentésre mennek ki egy-egy leszakadt ág miatt. A helyszínen előbb szemrevételezéssel vizsgálják meg a sérült fát, s ha úgy ítélik meg, hogy a fa problémás (akár balesetveszélyes is lehet), akkor az úgynevezett Fakopp műszerrel tudnak "belenézni" a belsejébe. A műszer úgy működik, hogy a törzsön körben, különböző, szakember által eldöntött magasságokban ultrahangos szenzorokat helyeznek el. Az alapelv az, hogy a hang terjedési sebessége csökken, ha üreg van a két érzékelő között. Ezzel a módszerrel meg lehet tudni, hogy a fa belső szerkezete mennyire masszív vagy éppen már törésveszélyes és ez alapján a szakemberek már dönteni tudnak a következő lépésekről: érdemes-e a fát kezelni, s ezzel talán megmenteni, vagy pedig olyan üreges már a belseje, hogy esély sincs a megmentésre. Ilyen eseteben, sajnos biztonsági okokból, pláne egy város közepén, ahol sok a járókelő, szükséges kivágni a fát.

Kérdésünkre, miszerint kijelenthető-e az, hogy a nyárfák a legkönnyebben törő fafajaták, a városgondnokság szakembere azt mondta, kijelenteni ezt egy adott fafajtáról nem szabad, inkább azon múlik egy adott fa állapota, hogy megtámadta-e esetleg valamilyen kártevő vagy betegség az adott fát. 

Mindenesetre most a Halesz parki nyárfát megvizsgálják, felaprítják, elszállítják a letörött ágakat, s döntenek a fa további sorsáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában