Jótékonyság

2023.07.05. 17:30

Százezer dollárból megvalósult álom

Öt éve érkezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Sárkeresztúrra, ahol azóta számos programot valósított meg, hogy segítse a hátrányos helyzetű, rászoruló gyerekek fejlődését, tanulását, de a felnőtt lakosság is kaphat különböző jellegű segítséget a szervezettől. Szerda délután újabb mérföldkő valósult meg a faluban: átadták a mintegy 30 millió forintból elkészült Tankuckót.

Borsányi Bea

Katus István és Preininger Horváth Edina

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

- Régóta szerettünk volna megvalósítani egy tanodát a faluban, ahol az iskolás gyermekekkel tudunk foglalkozni szervezett formában. Ennek megvalósításához kaptunk segítséget a Howmet Aerospace Alapítványtól, akik 100 ezer dollárral támogatták a projektet – mondta el az átadó előtt Preininger Horváth Edina, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Dunántúli régió regionális ügyvezetője. 

A gyönyörűen, teljeskörűen felújított házban, amelyet már korábban megvásárolt a Máltai Szeretetszolgálat, a sárkeresztúri gyerekek szakképzett pedagógusok segítségével ingyen részesülhetnek tantárgyi felzárkóztatásban, fejlesztésben, tehetséggondozásban, de szabadidős tevékenységeket is szerveznek nekik. – A tankuckó foglalkozásain abban szeretnék segítséget nyújtani a diákoknak, hogy lépést tudjanak tartani az oktatásban résztvevő többi gyerekkel és sikeresek legyenek a középfokú oktatás felé vezető úton – tette hozzá a regionális vezető.

- Nem először dolgozunk együtt a Máltai Szeretetszolgálattal, akiket ezúttal mi kerestünk meg azzal a szándékkal, hogy támogassuk a hátrányos helyzetű gyermekek társadalmi integritását. Ehhez alapítványunk 100 ezer dollárt ajánlott fel. Annyi kikötésünk volt, hogy a pénz Nemesvámosra, Székesfehérvárra vagy ezek vonzáskörzetébe kerüljön, hiszen a Howmetnek itt vannak gyártó vállalatai. Kiderült, a szeretetszolgálatnak létezik olyan országos programja, amibe a nevezett célkitűzéssel be tudunk kapcsolódni – árulta el a feol.hu kérdésére Katus István, a Howmet Aerospace ügyvezető igazgatója. 

A "tanulószoba" is teljesen felszerelt, minden adott hát a jó iskolai eredményekhez
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A felújított ház három szobájában fejlesztő szobát, tanulószobát és egy közösségi helyiséget alakítottak ki. A konyha mellett felújították a mosdót és a környéken élők számára mosógéppel történő mosási lehetőséget is biztosítanak majd. A helyiségekben újak a nyílászárók, a burkolatok, megújult az elektromos-, és a vízhálózat, valamint a fűtésrendszer, de vadonatújak a bútorok és a házban található egyéb felszerelés is. A tanulásra kijelölt szobában pedig minden szükséges tanszer és kellék megtalálható a füzetektől kezdve a könyveken, társasjátékokon és fejlesztő eszközökön keresztül a laptopokig bezárólag ahhoz, hogy a résztvevők hatékonyan tudjanak dolgozni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában