Időutazás

2023.07.16. 07:00

Múltat idézve tisztelegtek a fehérvári gyalogezred hősei előtt

A Székesfehérvári Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred hőseire emlékeztek szombaton este a Bartók Béla tér árnyas fái alatt.

Hajdú Marianna

A hős hazafiak történetének megidézését a korabeli dalok hozták közelebb a közönséghez a múltidézés közben, melyet a Gyermelyi Dalárda férfikarának előadásában hallgathattunk

Forrás: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A Székesfehérvári Honvéd Gyalogezred a második világháborúban kiemelkedő szerepet játszott. Az ezred eredetileg a Magyar Királyi Honvédség részeként jött létre és később részt vett a második világháborúban a Magyar Királyi Honvédség alakulataként. 
A Történelmi Vitézi Rend és a Gyermelyi Dalárda férfikar közösen megszervezett rendezvényének középpontjában vitéz Smohay Ferenc, az egykori gyalogezred zászlósának  "Emlékeim" című memoárjának, valamint Babucs Zoltán és Szabó Péter "Szent Istvánnal álljuk mindig a várt" című könyvének  részletei voltak.
A hős hazafiak történetének megidézését a korabeli dalok, himnuszok hozták közelebb a közönséghez a múltidézés közben.
A XX. század elején, 1906-ban alapították a Székesfehérvári 3. Gyalogezredet. Az első világháborúban a gyalogezred részt vett az osztrák-magyar csapatok harcaiban. Az ezred tagjai bátran és elszántsággal küzdöttek a fronton, és számos csatában jeleskedtek.
A második világháború kitörésekor a Szent István 3. Honvéd Gyalogezred jelentős része hadrendbe állt a magyar hadseregben. Az ezred tagjai számos fronton, köztük a keleti és déli frontokon harcoltak. A gyalogezred részt vett a Szovjetunió elleni hadjáratban, majd később a tengelyhatalmak oldalán harcoltak a déli hadszíntereken. Az ezred tagjai számos csatában vettek részt, köztük a Don-kanyarban, a Kárpátokban, a Dnyeszteren és a Balkánon. A háború folyamán sok katona vesztette életét. Az ezred tagjai nagy áldozatot hoztak a hazájukért.

Fotó: Nagy Norbert / FMH


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában