Azt kéri, minden biciklis fején legyen ott a védőszerkezet

2023.07.02. 15:30

Most van a fehérvári Zsóka „újraszületésnapja”: az életét mentette meg a sisak

Éppen két éve történt az a baleset Zsókával a Sárkeresztúri úton, amely akár végzetes is lehetett volna, ha nincs a fején kerékpáros sisak. Az évfordulón azt kéri minden biciklizőtől és rollerestől, hogy legyen akármilyen hőség, viselje azt a „műanyag vackot”. Az a „vacak” ugyanis életet menthet!

Házi Péter

Zsóka ezen a szakaszon próbált átkelni, a balesetben ő volt a hibás

- 2021 nyarán sajnos sérülés miatt nem tudtam a heti három futásomat tovább csinálni, ezért biciklizésre váltottunk. Az edzőm kifejezetten kérte, hogy sisak nélkül egy tapodtat se! Már jó pár hete ment a bicózás, amikor június 22-én, igazi kánikulában, 34 fokos hőségben döbbentem rá, hogy nincs nálam elég folyadék. Így Székesfehérváron a piros madaras nagy bevásárlóközpont felé kivezető úton megálltam az első kör után egy benzinkúton „tankolni”. Amikor kijöttem, át akartam térni a szemközti oldalra, a bicikli útra, mellettem megállt egy kamion, amely balra kanyarodott. Úgy gondoltam, hogy védve vagyok miatta, azonban nem figyeltem, hogy ő egy besoroló sávba érkezett meg. Sajnos jobbról jött egy autó, ami elsodorta az első kerekemet és a hátamra estem, a fejem koppant egyet az aszfalton. Az a pillanat örökre beleégett a fejembe….- idézte fel a baleset körülményeit Zsóka. 

Arra emlékszik, hogy az esés után felkelt, az autóban ülők kérdezték, hogy jól van-e, a szegény fiatal sofőrre szívbajt hozott (mint mondja, ezúton is újra elnézést kér érte!) Felhívta a párját de ekkor már kezdett kihagyni a memóriája, kihívták a mentőket és a rendőrséget is.  

- Végig eszméletemnél maradtam, de nem emlékszem sok dologra utána. A kórházi vizsgálatok után saját felelősségre hazajöttem (nem tört el semmi,m csak felszíni sérüléseim lettek és éjszaka éltem át újra és újra, mi történt…) Nagyon ijesztő volt arra gondolni, hogy ott maradtam volna, ha nincs rajtam sisak! – summázta Zsóka. 

Ha nincs a bukósisak, lehet, hogy a kerékpáros feje tört volna be

Nem sokkal később, amikor autóval ment el a baleset helyszíne mellett, sírással küszködött. Aztán a baleset második évfordulóján, második „újraszületésnapján” ismét elment, biciklivel a helyszínre. Nem volt egyszerű, az indulás előtt félt, remegett, de erőt vett magán és ismét végigment a szakaszon. Belátta a hibáit, feldolgozta a baleset körülményeit, s mindezt a közösségi oldalon, a Szeretem Székesfehérvár csoportban is megosztotta.  

A biciklit is megviselte a találkozás az autóval

Zsóka csak annyit kér a biciklizőktől: - Legyetek figyelmesek, mikor közlekedtek és biciklizés, elektromos, vagy sima rollerezés, görkorizás közben is viseljétek a SISAKOT! Nem csak a gyerekek, a felnőttek is! 

….. 

Az évforduló után négy nappal Zsóka 6 éves fia elesett a biciklivel, arccal előre és megint a sisak segített, hogy ne sérüljön meg súlyosabban: - Így is mentünk a balesetire, felületi sérülésen és az ijedtségen kívül minden rendben van. Újabb pont a sisaknak! 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában