Mit és mit ne tegyünk?

2023.07.11. 14:00

Mi történik, ha fesztiválozás közben csap le ránk a vihar?

A hamarosan startoló nyári fesztiválokon sok-sok ember élvezheti együtt a szabadság ízét, a dübörgő koncerteket. Éppen ezért fontos, hogy a legnagyobb biztonságban legyenek akkor is, ha olyan vihar söpör végig, mint hétfő este a megyeszékhelyen.

Horváth-Buthy Lilla

Nagyobb fesztiválok ideje alatt folyamatos a tűzoltói jelenlét, vagyis a tűzoltói biztosítás képzett személyzettel és megfelelő tűzoltó technikával, gépjárműfecskendővel

Fotó: SZNJ (archív)

Ahogy megírtuk, hétfő este nagy erejű jéggel kísért szélvihar csapott le főként Fehérvárra. A vármegye több pontjáról érkeztek azonban bejelentések, ezekről itt olvashatnak bővebben. 

A helyszínről este felröppentek olyan hírek is, hogy az EFOTT fesztiválon zajló "építkezésen" is galibát okozott a hirtelen jött vihar, s sátrakat cincált arrébb, de ezt a fesztivál sajtófőnöke rögtön megcáfolta megkeresésünkre. Mint mondta, szerinte inkább a Balaton környékét érintette súlyosabban, Sukorón nem érezték a hatását. Hangsúlyozta: a helyszínen egyébként is olyan sátrakat állítanak fel, melyeknek a 110 km/órás szelet is ki kell bírniuk. 

Jön a fesztiváldömping

A megyében július közepén és végén zajlik az EFOTT és a FEZEN, valamint augusztusban az OZORA és a Királyi Napok, de lesz Rockmaraton fesztivál is Dunaújvárosban. A soron következő fesztiválok alatt rengeteg ember bulizik majd együtt, s fontos, hogy olyankor se alakuljon ki pánikhelyzet, ha épp ilyenkor sújt le az erős széllel érkező vihar. 

Egy fesztiválon mindig a tömeg jelenti a legnagyobb veszélyt
Fotó: SZNJ (archív)

Éppen ezért, Szabó- Bisztricz Anetthez, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjéhez fordultunk, s kértük, mondja el, mit tesz a hatóság a szervezőkkel karöltve, hogy ne történhessen baj. Illetve fontos, hogy az egyének mit tehetnek a saját és persze a többi bulizó biztonságáért. A tűzoltó százados leszögezte: a felsorolt népszerű rendezvények és fesztiválok megrendezése komoly előkészületeket igényel a szervezőktől és a hatóságoktól egyaránt.

- A katasztrófavédelem szakemberei nemcsak folyamatosan ellenőrzik ezeknek a rendezvényeknek a biztonságát, hanem már a tervezési, szervezési szakaszba is bekapcsolódnak azért, hogy a fesztiválozók a lehető legnagyobb biztonságban szórakozhassanak - mondta el a feol.hu érdeklődésére. 

Baj esetén figyeljük a biztonsági személyzet tájékoztatását, az információs táblákat, a kivetítőket. A VÉSZ applikáció is segít, hogy időben értesüljünk az időjárási veszélyhelyzetekről is.
Fotó: SZNJ (archív)

Figyeljük az információs táblákat, kivetítőket!

Kiemelte, a legfontosabb, hogy a fesztiválozók veszély esetén a lehető leggyorsabban el tudják hagyni a helyszínt. - Ehhez széles menekülő útvonalakra van szükség, amelyeket jól kivilágított, sötétben is látható menekülési irányt mutató táblák és kivetítők is jeleznek. Emellett a tájékozódást léptékhelyes alaprajzok is segítik, amelyek mutatják az adott helyről a menekülés irányát, útvonalát. A fesztiválozóknak érdemes egy perce megállniuk és áttekinteniük ezeket az információs táblákat. A látogatók biztonsága érdekében a műsorszámokkal érintett területeken, így a színpadoknál, az arénasátrakban legalább kétméteres, jól látható helyeken felállított kivetítőkön is bemutatják, hogy mit kell tenni veszély esetén. Továbbá a meteorológiai szolgálattal való együttműködésük keretében időjárási előrejelzéseket, figyelmeztetéseket is megjelenítenek a színpadi kivetítőkön. Ezeket a biztonsági intézkedéseket is ellenőrzi a katasztrófavédelem már a rendezvény megnyitása előtt és ideje alatt is. A fesztivál biztonsági házirendjét a szervező a rendezvény honlapján elektronikusan letölthető formában is közzéteszi, ezt szintén érdemes előzetesen megnézni - tette hozzá Szabó-Bisztricz Anett.

Folyamatos a tűzoltók megnyugtató jelenléte

Megtudtuk, nagyobb fesztiválok ideje alatt folyamatos a tűzoltói jelenlét, vagyis a tűzoltói biztosítás képzett személyzettel és megfelelő tűzoltó technikával, gépjárműfecskendővel. Erre a katasztrófavédelem, mint tűzvédelmi hatóság kötelezheti a rendezvény szervezőjét, és ezt rendre meg is teszi évről évre. A fesztiválszervezők is egyetértenek abban, hogy a folyamatos tűzoltói jelenlét nemcsak szükséges, hanem elengedhetetlen a fesztiválozók biztonsága érdekében. A katasztrófavédelem állandó összekötőt is biztosít a helyszínen. Ezt a tűzoltói felügyeletet ugyanakkor nem a katasztrófavédelem napi készenlétben lévő hivatásos tűzoltó egységei látják el, hanem a fesztiválszervező a rendezvény biztonságos lebonyolításának részeként gondoskodik erről. Természetesen a fesztiválokon megfelelő létszámú és felkészített biztonsági személyzetet is foglalkoztatnak, veszély esetén az ő utasításaikat kell követni. Ilyenkor a színpad melletti kivetítőkön, hangosbemondókon, színpadi hangszórókon szólítják fel a résztvevőket, hogy mit kell tenni, hova kell menni. Biztonsággal kapcsolatos kérdés esetén a helyszínen lévő egyenruhásokhoz és a biztonsági személyzethez is fordulhatnak a fesztiválozók.

Szabó-Bisztricz Anett, az FVMKI szóvivője, a feol.hu érdeklődésére számos hasznos tanáccsal látja el a fesztiválozókat
Fotó: Katasztrófavédelem (archív)

- A katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és a fesztiválok szervezői folyamatos kapcsolatban vannak. Ha az időjárás indokolttá teszi a szervezők a rendezvényt lemondhatják, elhalaszthatják, illetve leállíthatják - mondta a szóvivő.

Nem szabad pánikba esni!

Egy fesztiválon mindig a tömeg jelenti a legnagyobb veszélyt. Vihar, vagy más baj esetén nem szabad pánikba esni és másokon átgázolva menekülni, hanem - ahogy fentebb már szó esett róla - a biztonsági személyzet utasításait kell követni. - A helyszínt a menekülési útvonalakon lehet a leggyorsabban és legbiztonságosabban elhagyni. Fontos, hogy ne a kiáramló tömeggel szemben, hanem annak szélén haladva próbáljunk kiválni. Kiürítés esetén tempós sétával hagyjuk el a helyet és menjünk a kijelölt gyülekezési helyre. Ha valaki elesett, vagy nehezebben tud közlekedni, segítsenek neki a menekülésben. Több vészkijárat is rendelkezésre áll, amelyek a fesztivál tervein is fel vannak tüntetve. A vészkijáratok jelölését is jól látható helyen kifüggesztik. A mobiltelefonunk mindig legyen feltöltve és lehetőség szerint töltsünk le zseblámpa funkciót nyújtó alkalmazást - adott tanácsot a tűzoltó százados.

A nagy tömegben fontos, hogy nem szabad pánikba esni és másokon átgázolva menekülni
Fotó: Fehér Gábor

Mit NE tegyünk? Mi a legnagyobb veszély? 

- Vihar idején nem szabad veszélyes fa alá menekülni. Nemcsak a villámcsapástól kell tartani, hanem attól is, hogy a szél kicsavarhatja a fát, vagy ágak törhetnek le róla. A színpad közelébe sem tanácsos menekülni. A színpadokon ugyan van villámhárító, de balesetveszélyes lehet a felépített technika. Az eső önmagában nem veszélyes, az esernyő ugyanakkor a tömegben balesetet, sérülést okozhat, ezért inkább esőkabátot vigyünk magunkkal. Hasznos lehet még egy nejlonzacskó is, amibe az iratainkat és a telefonunkat tesszük, ha elered az eső, hogy ne ázzanak el. A hajunk és a ruhánk meg fog száradni - folytatta a hasznos tanácsok sorát Szabó-Bisztricz Anett.

Kiemelte, rossz időben a sátor sok esetben megfelelő menedék lehet, azonban figyelni kell arra, hogy azt csak a szervezők által az erre kijelölt helyre szabad felállítani, figyelve arra, hogy a sátor felett és annak közelében ne legyenek instabil tárgyak, veszélyes fák. A sátrat sátorvasakkal, cövekekkel megfelelően rögzíteni kell, hogy a szél ne tudja felkapni. Ha a fesztiválon valaki áramot használ (mindegy, hogy hálózatról, vagy áramfejlesztőről), gondoljon arra, hogy esőben ne használja őket.

Rossz időben a sátor sok esetben megfelelő menedék lehet, de azért a sátorállításnál nem árt figyelembe venni pár dolgot.
Fotó: SZNJ (Archív)

Vegyük komolyan a viharjelzést! Ki a vízből!

Ha villámlik, jöjjünk ki a vízből (tóból, medencéből, folyóból). A hazai nagy tavakon, így a Velencei-tónál is viharjelzőrendszert működtet a katasztrófavédelem. Ennek a jelzéseit vegyük komolyan. Ha A lámpák percenként 45-öt villannak, csak a parttól 500 méterre menjünk be a vízbe. Ha kétszer ilyen gyorsan, 90-szer villog a lámpa, akkor azonnal jöjjünk ki a tóból.

Ha egy rét közepén kap el bennünket a vihar, ahol nincs semmilyen menedék, úgy úszhatjuk meg a legjobban a villámcsapást, ha lábujjhegyen leguggolunk, összeérintjük a sarkunkat, a fejünket pedig lehajtjuk.

Töltsük le a VÉSZ-t!

S a végére még egy hasznos tipp: a katasztrófavédelem évek óta rendelkezik egy mindenki számára elérhető, ingyenesen letölthető applikációval, a VÉSZ programmal. Ez a balesetek, tűzesetek mellett hasznos időjárási előrejelzéseket is közöl, még jóval azelőtt, hogy azok bekövetkeznének. Érdemes letölteni, hiszen az erősen szeles, viharos időjárásra való felkészülés egyik legfontosabb eleme a tájékozódás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában