Genetika

2023.07.26. 14:12

Meghatározták a Hunyadi család DNS-ét

Kásler Miklós még 2014-ben kezdte el a magyar történelmi uralkodóházak vizsgálatait munkatársaival közösen, mely kutatásokat a Magyarságkutató Intézet folytatott.

Szanyi-Nagy Judit

Forrás: Kásler Miklós Facebook oldala

A Széchenyi-díjas magyar onkológus (2022-ig az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere) ezúttal közösségi oldalán osztotta meg a fontos hírt: "A kutatás fő eredménye, hogy genetikailag sikeresen azonosítottuk a Hunyadiak utolsó két férfi leszármazottját. Így a publikációban leírt adatok alapján archeogenetikai vizsgálatokkal azonosíthatóvá váltak a Hunyadi-ház felmenőinek, például Hunyadi Mátyásnak a maradványai is."

Az Archeogenetikai Kutatóközpont célkitűzése – a honlapjukon található leírás alapján –, hogy a kor legmodernebb molekuláris biológiai technikáit alkalmazva minél több valós, adott korból származó közvetlen genetikai információt szolgáltasson a magyarság számára. Ezzel egy olyan archaikus genom adatbázist hozva létre, amely a Kárpát-medencében élő magyarság közkincse.

Az onkológus professzor közösségi oldali bejegyzésében részletesen beszámol a kutatásról, arról, hogy irányításával Neparáczi Endre munkacsoportja Újgenerációs szekvenálással meghatározta mindkét Hunyadi leszármazott teljes genom szekvenciáját.

Olvassa el a tudományos részleteket itt:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában