„Élni fog a nemzet, amely összetart”

2023.07.06. 12:00

Lepsényben nem csak a szomorú évfordulókat ünneplik

Szerdán első alkalommal ünnepelték meg hazánk egyik kiemelkedő katonai sikerét a település millenniumi emlékművénél.

Hajdú Marianna

A megemlékezés után elhelyezett koszorúk a nemzeti büszkeséget képviselik ezúttal.

Forrás: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

A lepsényi millenniumi emlékművet 1896-ban, a Honfoglalás ezredik évfordulójára emelték a település akkori lakosai. A szobor az évtizedek alatt nagyon rossz állapotba került, ma már mint műemléket őrzik a településen a további pusztulástól óvva. Az önkormányzat 1996-ban elkészíttette a millenniumi alkotás mását és az orvosi rendelő előtt ismét felállították. 
Lepsényben több emlékmű is létezik, ahol évente megemlékezéseket tartanak, mint az első és a második világháborús emlékoszlopok. A többi emlékhelytől eltérően a honfoglalás időpontjára emlékeztető obeliszk eddig nem szolgált helyszínéül egyetlen eseménynek sem.

20230705 Lepsény Mi Hazánk, megemlékezés, Pozsonyi csata. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap
Dicsőséges megmlékezések színtere lehet ezentúl a lepsényi millenniumi emlékoszlop
Forrás:  Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap


A helyiek azt gondolták, mi lehetne jobb alkalom, hogy megemlékezést tartsanak az emlékműnél, mint a 907-es Pozsonyi csata évfordulója, amit a magyar honfoglalás lezárásaként is emlegetnek történészeink. A Lepsény-Mezőszentgyörgy Mi Hazánk Mozgalom vállalta magára első ízben a hagyományteremtő megemlékezés megszervezését és lebonyolítását a szobornál. Az ünnepi alkalmon koszorút helyezett el a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár, a Lepsényért Közalapítvány, az Esthajnal Nyugdíjas Klub és a Lepsény-Mezőszentgyörgy Mi Hazánk Mozgalom.
A kezdeményezők szeretnének az alkalomból hagyományt teremteni, és minden évben megünnepelni hazánk történelmének eme dicső csatáját.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában