Igazi rettenet

2023.07.08. 20:00

Ilyen rondát ritkán látni, mint amit Lepsényben láttunk (galéria)

Nem, hogy nem maradt idén sem lyukas fazék nélkül a fesztivál, de egyenesen a világ legocsmányabb fazeka került elő, a jó ég tudja honnan.

Hajdú Marianna

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A kiszolgált konyhai edény állapota még a zsűri elmúlt években sokat látott szemét is könnyekre fakasztotta a szombaton rendezett XII. Lyukas Fazék Fesztiválon. A valaha szebb napokat látott edényt biztosan nem a kutya elől húzták el, mert amelyik házi bátor ebben az edényben kapott enni, annak garantáltan nem telt meg a gyomra sok mindennel, mivel a fazék olyan lyukas volt, mint a szita.

Az internetes szavazáson beérkezett voksok alapján is egyértelműen a falu szégyene lett. A félfülű, nyomokban barna színű zománcot tartalmazó ibriket, a szervezők azonnal elkobozták.

A lepsényi sportpálya már felkészülten várta a főzőversenyre érkezőket délelőtt. Tíz órakor eldördültek a fakanalak és ha nem is lázas, de a nagy meleg miatt, hőhullámos főzésbe kezdtek a csapatok, ami abból is kiderült, hogy volt, aki 11 órakor még csak a hűsítőjét fogta a munka helyett.

A fesztivál főzőversenyének idei “csirkepaprikás” kihívását a 11 induló csapat közül a Som-Peti Duó főztje nyerte, amelyhez a galuskán kívül uborkasaláta és egy Tanya-java című költemény is dukált a kiművelt társaságtól. Az ezüstérem a Jimmy és csapata elnevezésű gasztroformációt illette, akik csak 3 ponttal maradtak el a győztestől és szintén nokedlit szaggattak a szaftos baromfi mellé. Harmadik helyen a Képviselő-testület csapata végzett, egyetlen ponttal a második helyezett mögött az elmaradhatatlan galuska körettel. Nem tudjuk milyen volt a sokféle csirkepaprikás, de az biztos, hogy a falu népe nokedli párti.

 

A VI. Lepsényi Pihe-puha Pitesütő versenyen Bacsa Ferenc “hagyományos-tradicionális lepsényi, Fő utcai meggyes pite” nevet viselő kreációja lett az “Lyukas Fazék-díj” arany kategóriása. Második helyen Sztankovics Erzsébet édesburgonyás pitéje került, a harmadik helyen Kovács Éva szőlős pitéje végzett.

A bajnok pite receptje szerencsére nem titok, íme a hagyományos meggyes pite leírása: 

A tészta hozzávalói a következők: 80 dekagramm liszt, 4 deciliter tej, 25 dekagramm margarin,  4 dekagramm élesztő, 1 deciliter tej, 1 citrom héja,  kevés cukor, csipetnyi só,1 tojás, +1 tojás a kenéséhez.

Töltelékhez szükség van 4 deciliter tejre,1 deciliter meggylére,1 vaníliás pudingporra, 3-4 evőkanál cukorra, magozott, cukrozott meggyre.

Elkészítése: A lisztet, a margarint, a citromhéjat, a csipetnyi sót összedörzsöljük. A tejben kevés cukorral az élesztőt felfuttatjuk. Mikor felfut, a lisztes keverékkel, és a tojással összegyúrjuk (ha kemény lenne, kis tejföllel lazíthatjuk). Duplájára kelesztjük (körülbelül 1 óra). Amíg kel, főzzük meg a pudingot. A pudingport a 3-4 evőkanál cukorral összekeverjük, a 4 deciliter tejet lassan hozzáadva, folyamatosan keverve főzzük, a végén a meggylevet is hozzáadva (ha az elején adjuk hozzá, a savasságtól a tej összeugorhat). Hagyjuk langyosra hűlni. A megkelt tésztát ketté osztjuk. Kinyújtva sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Rákenjük a meggyes pudingot, majd a magozott meggyel teleszórjuk. Ráfektetjük a másik kinyújtott tésztát. A tetejét megkenjük tojással, és kb. 40 perc alatt készre sütjük. Kihűlve szeleteljük és első díjat nyerünk vele.

Amíg a csapatok a kondérok körül szorgoskodtak, addig lassan a fesztiválhelyszín is benépesült. Délre megérkezett a Göde Dog Training Kutyaiskola remek négylábúikkal és bemutatták mit tudnak az ebek és mit kell egy jó kutyatartónak is tudnia. Őket a Tótágas Tornárium légtorna bemutatója és a Sweet Dreams Tánc-Sport Egyesület követte.

A gyerekek kedvencei, a Marvel Szuperhősök következtek interaktív műsorukkal, akiket a Los Andinos váltott ismerős számaival. Az eredményhírdetést és a díjak átadását a zene követte. Elsőnek a Fedák Sári Színház operett örökzöld dallamokkal dobták fel a hangulatot, majd Meggyes Csabi andalította a közönséget, miközben egész nap üzemelt a lánchinta, a kis lánchinta és az ugrálóvár.

A XII. Lepsényi Lyukas Fazék Fesztivált végül Doree koncertjével és utcabállal zárták, természetesen azzal a feltétellel, hogy a rusnya fazekat a meghívott vendégek aláírásukkal hivatalosan is kivonták a forgalomból.

Végül a bajnok csirkepaprikás tökéletes elkészítésének módját is megtudtuk:

Hozzávalók:· 28 darab csirkecomb, 650 dekagramm vöröshagyma, 350 dekagramm libazsír, 6 darab közepes TV paprika, 2 darab közepes méretű, érett fej paradicsom, 2 teáskanál egész kömény, egy evőkanál egész bors,15 szem borókabogyó, 2 púpos evőkanál pirospaprika, 2 evőkanál házi készítésű paprikakrém, 10 közepes gerezd fokhagyma, fácán alaplé, 450 dekagramm 20 százalékos tejföl, két púpos evőkanál liszt.

Késsel szaggatott galuskához: 500 dekagramm liszt, 2 darab tojás, 2 darab tojássárgája, egy csipet kurkuma, só, 150 milliliter fácán alaplé, víz annyi, ami a megfelelő állag eléréséhez szükséges.

A fermentált uborka saláta hozzávalói a következők: kovászos uborka, kovászos uborka lé, fokhagyma, pici olívaolaj, friss, aprított kapor.

A fácán alapléhez szükséges két fél fácán, két félbevágott vöröshagyma, só és bors, borókabogyó.

Az aranyérmes étek elkészítésének szabályai a bajnok páros útmutatása alapján:

"A libazsíron a nagyon apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd a meghámozott paradicsomot, fokhagymát, és az apróra vágott paprikát is rátesszük, és együtt dinszteljük tovább. Amikor megfelelőnek érezzük, a pirospaprikát belekeverjük, de figyeljünk rá, hogy ilyenkor kicsi legyen a láng erőssége. Miután a paprika kiadta a színét, és a finom kioldódott paprika illat megcsapta az orrunkat, ekkor felöntjük a fácán alaplével. Az alaplevet úgy készítjük el, hogy a két fél fácánt kevés libazsíron megkapatjuk, és egy nagyobb edénybe helyezzük el őket, két félbevágott, nem megpucolt vöröshagyma kíséretében. A lábasba pici só és egész bors, illetve némi boróka bogyó is került. Lassú tűzön egy éjszakát főzzük, majd leszűrés után valamennyire visszaredukáljuk a folyadék mennyiséget. Ekkor egy töményebb ízesebb alaplevet kapunk. A fácán alaplével miután felöntöttük körülbelül 1.5 óráig főzzük, hogy a hagyma megfelelően széttudjon főni, és egy kellemesen krémes

pörkölt alapot tudjon képezni. Ekkor a csirkecombokat belehelyezzük, melyek pár órát egy erősebben megsózott fácán alaplében fürdőztek, hogy a hús is megfelelő ízzel rendelkezzen. Amikor félig megfőttek a csirkecombok akkor, paprikakrémmel, és kőmozsárban összetört borssal, boróka bogyóval, és köménnyel ízesítjük. Ebben a fázisban már ügyeljünk rá, hogy csak forgassuk a bográcsot ne keverjük. Amikor megfelelően puha a húsunk, akkor habarást készítünk, és megfelelő hőkiegyenlítéssel selymesre habarjuk.

Galuska készítése a hagyományoknak megfelelően történt, egy pici csavar ide is került, a fácán alaplével tettem a tésztát ízesebbé. Plusz csavar a sárgásabb színhatás érdekében a plusz tojássárgája, és a csipetnyi kurkuma.

Fermentált uborkasaláta készítésekor, a házi kovászos uborkát felkarikáztam, majd pici olívaolajon épp, hogy megfuttattam egy kevés összenyomott fokhagymát. A megfutatott fokhagymát kikevertem a kovászos uborka levével, és ez került rá a felkarikázott kovászos uborkára. A tetejét friss kaporral szórtam meg."


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában