Hőségriadó és hőguta

2023.07.30. 12:00

Hogyan segítsünk a hőségben? (1.rész)

A nyári hőség különösen megterhelő lehet nem csak az emberek, hanem a vadon élő és a háziállatok számára is. Fontos, hogy mindannyian hozzájáruljunk a természet védelméhez és segítsünk, ahol csak tudunk. Ebben a cikkben néhány hasznos tippet adunk, hogy milyen teendőink vannak, ha hőgutát kapott madarat vagy kisállatot találunk.

Feol.hu

Forrás: likebalaton.hu

A hőségriadó idején a madarak is szenvednek a hőtől, és sajnos ők is kaphatnak hőgutát. Ha egy bódult, bágyadt madarat találunk, az alábbiakat tehetjük:

Hűsítsük le a madarat: Vigyük a madarat hűvös, nyugodt és stresszmentes helyre. Fokozatosan kezdjük el hűteni a testét. Egy rongyot alaposan vizezzünk be és azzal tekerjük körbe a madár testét.

Forrás: likebalaton.hu

Nedvesítsük a tollazatát: Ha csak víz áll rendelkezésünkre, ne kezdjük el hideg vízzel itatni a madarat vagy csap alá tartani, hanem szép lassan kezdjük el átnedvesíteni a tollazatát.

Fiókák esetében: Az itatást ne kíséreljük meg sem fecskendőből, sem pipettából, hanem az ujjunkat vízbe mártva arról csepegtessünk a madarak csőrére (és nem a csőrébe).

Forrás: https://www.facebook.com/fioka.es.madarmentes/

Felnőtt madarak esetében: Tegyünk tálkába középhőmérsékletű vizet és hagyjuk, hogy a madár magától igyon belőle. Ne erőltessük, ha nem akar inni.

A hőguta veszélyes állapot, amely a madarak és más állatok számára is halálos lehet. Ha találunk egy madarat, amelyet hőguta érhetett, mihamarabb vegyük fel a kapcsolatot állatorvossal vagy egy vadállatmentő szervezettel.

A teljes cikket itt olvashatja el: likebalaton.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában