Levadászták a szíveket

2023.07.23. 07:00

Évszázados hagyományt tartanak életben a Felsővárosban (galéria, videó)

A „Nem csak a 20 éveseké a világ” Nyugdíjasklub némi nosztalgiával fűszerezett zenés-táncos délutánt tartott a Felsővárosi Közösségi Házban. Az időseket tömörítő szervezet nem csak saját tagjaikat hívták meg erre a napra, hanem minden fehérvári nyugdíjas szervezet tagját, aki mulatni, nosztalgiázni vágyik.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Azonos a klub neve és mottója: Nem csak a húsz éveseké a világ. Ezzel az életfelfogással és sok szervezéssel hozták létre a Felsővárosban az Anna bált. A teltházas rendezvényen élő zene, sok ének, még több beszélgetés, és persze otthonról is hozott finomságok, sütemények, borocskák és némi égetett kisüstis pohárkák töltötték ki a szombat délután kezdődő mulatság idejét. 

-Szeretnénk tovább vinni az 1825-ben útjára induló Füredi Annabál hagyományát, és ezért szervezzük ezt meg évről-évre. Ez a 19. Anna bálunk, illetve a Szépkorúak Szépe versenyünk. Mi mindig igyekszünk olyan rendezvényeket szervezni, legyen az szüreti bál, pünkösdi királyválasztás, vagy a szőlőskertek királynéja, ami megmozgatja a nyugdíjasokat, mondta Bognár Mária, Csucsu, a 19 éve működő, jelenleg félszáz tagot számláló  „Nem csak a 20 éveseké a világ” Nyugdíjasklub vezetője. 

Mint azt megtudtuk, a covid alatti időszakban tíznél is több társuktól kellett elbúcsúzniuk, de jöttek helyettük új tagok, nem feledve persze a régieket. 

Az érkezés utáni nyüzsgő beszélgetésnek Bognár Mária köszöntője vetett véget. Az Anna napi bál első felvonásaként köszöntötte a vezető a teremben helyet foglaló valamennyi Annát, és csak aztán látott hozzá megnyitó beszédéhez, melyben felelevenítette az évszázados múltra visszatekintő hagyományt, az Anna bált, melyet természetesen Balatonfüreden rendeztek először. Arról is beszélt, hogy valaha ez a bál volt a szívvadászat helyszíne, ezért mindenki kapott egy kivágott szívet és egy szavazó cetlit, hogy eldönthessék, ki is lesz a Szépkorúak Szépe? 

 

Mint megtudtuk, ez a hölgyek játéka és ezért ők szavazzák meg, ki lesz az első három helyezett. A szavazatokat hitelesítő bizottság tagjai között szerepelt két önkormányzati képviselő is, Deák Lajosné és Földi Zoltán. Az Anna bálon az a szokás, hogy a szavazást követően mindhárom dobogós kap koronát is, szalagot is és a hozzá járó oklevél is kikerülhet otthon a babérokat learatók falára. 

Nem csak a szónoklatot tartó klubvezető állt a színpadra, hanem a tavasszal megválasztott pünkösdi pár is. A rövid ideig trónon ülő király Juhász Gyula: Anna örök című költeményével köszöntötte a dallamos név birtokosait és persze a bál valamennyi résztvevőjét. Majd a Laguna Táncegyesület ifjú tehetségei léptek a terembe, hogy a nyitótánccal kezdetét vegye az Anna bál. 

Onnantól aztán Páli István, vagyis Pusi bácsi szolgáltatta az élő zenét, billentyűkön és a tangóharmonika gombjain, számtalan dalt énekelve el közismerten széles repertoárjából.

Az idei Szépkorúak Szépe verseny első három helyezettje Rabóczky Józsefné, Kálmán Józsefné és Pál-Burger Éva lett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában