Második napja él a vörös kód figyelmeztetés

2023.07.11. 17:30

Az élet védelme a legfontosabb!

Hétfőtől életbe lépett az úgynevezett „vörös kód”, amelynek lényege, hogy a szociális ellátórendszer intézményei kötelesek fogadni minden hajléktalan, bajba jutott embert.

Tihanyi Tamás

Figyeljünk oda azokra, akik veszélyes állapotba kerülhetnek az utcán vagy olyan helyen, ahol nincs lehetőségük hűvös helyet találni

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Kevesebbet beszélünk a hajléktalan emberekről nyáron, hiszen elsősorban a téli krízishelyzet idején hangzanak el a segítségnyújtással kapcsolatos figyelmeztetések.   

– Indokolt a fokozott figyelem ilyenkor is? 

– Teljes mértékben, hiszen nyáron a kiszáradás, a napszúrás, a túlhevülés és a hőguta okozhat komoly gondot, éppen ezért rendszeresen látogatjuk a közterületen élő embereket, viszünk vizet és információt arról, hogy miként lehet elkerülni a kánikula által okozott vészhelyzeteket, illetve mely intézményekben, miként juthatnak hűvös pihenőhelyhez és ivóvízhez, akik arra rászorulnak – mondta Miletics Marcell, a Baptista Szeretetszolgálat Utcafront részlegének vezetője, az ELTE szociális munkás tanszékének oktatója. – A hőség akár az életet is veszélyeztetheti, különösen azoknál, akik tartósan a tűző napon tartózkodnak és nem vesznek magukhoz elegendő ivóvizet. Különösen igaz ez az idős, a szív- és keringési betegségekkel küzdő, valamint a túlsúlyos emberekre, melyhez, ha alkohol, vagy egyéb drog használata is társul, akkor ez fokozhatja a hőguta kialakulását. A hőguta eszméletvesztéssel, extrém esetben akár halállal is végződhet, tehát mindenképpen indokolt a fokozott figyelem. Tapasztalataink szerint azonban a fagy sokkal inkább probléma. A tűző napsütés elől talán jobban el tudnak bújni az emberek, mint a hideg elől.  

 – Mi az oka annak, hogy a hőség ellenére is gyakran kabátban vannak ezek az emberek? Miért teszik ezt, őrzik a holmijukat? 

 – Ez is oka lehet. A hajléktalan ember számára a kabát az esti hűvösben még jól jöhet, és ha nem tudja lerakni, biztonságosan elhelyezni sehol, kénytelen azt folyamatosan magánál tartani.  

 – Tehát a tél még mindig sokkal veszélyesebb a hajléktalan emberekre, mint a nyár?  

 – Az elmúlt téli krízisidőszakban heti egy alkalommal dolgoztam a fővárosi utcákon, és vagy egy tucat embert sikerült megmentenünk a fagyhaláltól. Persze ez nem csak a mi érdemünk, hanem azoké is, akik látva a bajban lévő embert felhívták a Diszpécser Szolgálatot. Lényeges lenne, hogy mind többen ismerjük ezt a számot, amely természetesen a kánikulai időszakban is fogadja a hívásokat. Budapesten a 06-1-338-4186-os számot kell hívni, vidéken általában célszerű a 112-es segélyhívón jelezni, ha valakit veszélyben lévő állapotban látunk akár télen, akár ilyenkor, a nagy nyári melegben.     

– A vörös kód azt jelzi, hogy nincs kivétel, azaz minden hajléktalanellátással foglalkozó szociális intézménynek fogadnia kell a jelentkezőket, ha azok hűvös helyre kívánnak húzódni? 

– Igen, ez teljesen így van. Ha „vörös kód” idején a diszpécser telefonál, hogy érkezik valaki, akinek pihenésre van szüksége, akkor Menedékhelyünkön akár a folyosóra is ágyakat teszünk, ha más megoldás nincs. De nem csak a hajléktalanellátással foglalkozók, tulajdonképpen bármelyik bentlakásos intézmény kötelezhető arra, hogy fogadja a rászorulókat. Ez egy jó kezdeményezés, mert valóban az élet védelmét szolgálja. Ha valaki túlhevül, akkor ugyanúgy, mint a kihűlésnél egészségügyi személyzetre, majd lábadozásra van szüksége. De egyelőre idén nyáron még nem kaptunk olyan hívást, hogy fogadjunk be valakit. 

Miletics Marcell nem csak egyetemen tanítja, nap mint nap gyakorolja is hivatását, hiszen az egyik legnagyobb magyarországi segélyszervezet utcai szolgálatának és egyik hajléktalanszállójának vezetője
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

A vörös kód

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 65/E § ( 3) bekezdésében meghatározott vörös kód egy speciális figyelmeztetés, amelynek célja, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok esetén felhívja a szociális ellátórendszerek figyelmét az utcán élő embereket érintő veszélyekre. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára jelenti be a figyelmeztetést. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelentette meg a vörös kód kiadásával kapcsolatos protokollt, melyben hangsúlyozzák, hogy a segítő tevékenységek elsődleges feladata az élet védelme. A vörös kód akkor lép életbe, ha a nappali középhőmérséklet -10 alatti, vagy +27 fok fölé emelkedik. Ilyen esetekben a szociális intézményeknek kötelességük megnyitni a kapukat a bajba jutott, önmagát segíteni nem képes hajléktalanságban élő emberek előtt. 

 A vörös kód érvényben léte alatt elsősorban a hajléktalanellátást nyújtó intézmények feladata a veszélyeztetett helyzetben lévő emberek elhelyezése. Azonban, ha ezekben nem megoldható az elhelyezés, akkor az adott területen található más bentlakásos szociális intézménynek (típustól, ellátási területtől, célcsoporttól függetlenül) kötelessége a vörös kód ideje alatt befogadni az arra rászoruló embereket. Tehát a bentlakásos intézményeknek csak akkor van elhelyezési kötelezettségük, ha a diszpécserszolgálat hozzájuk irányítja az elhelyezésre szoruló embereket.  

A befogadott személy számára krízisellátást kell nyújtani. Cél a testi épség megőrzése, a pihenéshez szükséges feltételek biztosítása, nyári időszakban a kiszáradás megelőzése érdekében megfelelő mennyiségű folyadék biztosítása. Fontos, hogy a vörös kód érvényben léte alatt a hajléktalan emberek mentesülnek az általános jogszabályi előírások alól. Ilyen például az ellátás igénybevételére vonatkozó jogosultságvizsgálat, az igénybevételi dokumentáció, a térítési díjra vonatkozó szabály.  

A vörös kód figyelmeztetés nem  kizárólag a szociális, segítő tevékenységeket végző emberekre vonatkozik, hanem minden egyes állampolgárra. Abban az esetben, ha bajba jutott, önmagáról gondoskodni nem képes emberre leszünk figyelmesek az utcán, az a feladatunk, hogy értesítsük a diszpécserszolgálatot, vagy hívjuk a 112-es számot!   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában