Steaksütő bajnokság

2023.07.03. 07:00

Aranyat érő steak - A nadapi Loncsár András kijutott az USA-ban 2024-ben sorra kerülő steaksütő világversenyre

A hollandiai városban rendezett nemzetközi steaksütő versenyen elért előkelő helyezésével Loncsár András kijutott az USA-ban 2024-ben sorra kerülő steaksütő világversenyre.

Tóth Sándor

Loncsár Andrásnak (b) Harry Havinga, az SCA európai vezetője adta át a Golden Ticketet

Forrás: SCA

A hazai és külföldi barbecue bajnokságokon jelentős sikereket elérő – Fehérvár és a vármegye gasztronómiai hírnevét erősítő – KGB Katka Gergő BBQ-csapatának oszlopos tagja, a Nadapon élő Loncsár András egyéniben is sütögetésre szánta el magát.

Mint Turanitz Gergely, a KGB csapatkapitánya lapunknak elmondta, Andrással tavaly októberben közösen vettek részt egy belgiumi steaksütő versenyen, ahol külön-külön indultak egyéni versenyzőként. A texasi Steak Cookoff Association (SCA) belga tagszervezete által rendezett verseny olyan nagy hatással volt barátjára, hogy az idén nyáron családi nyaralását feleségével, Dorinával és Véder kutyájukkal a steaksütő versenyek köré szervezte.

Így került sor arra, hogy az előző években a magyar és külföldi gasztronómiai megmérettetéseken a siker íze mellett nagy tapasztalatot is szerzett Loncsár András júniusban részt vett egy németországi és két hollandiai steaksütő versenyen. Mégpedig olyan eredménnyel, hogy mindegyiken bekerült a top 10-be. A luntereni Vuur en Rookban „A leghosszabb nap” elnevezéssel június 21-én megrendezett SCA Steaksütő versenyen elért 4. helyezése a Gold Ticketet, vagyis az arany jegyet jelentette számára az SCA jövő évi Fort Worth-i steaksütő világversenyére. Ehhez az elért eredményen kívül egy kis szerencse is kellett, mivel az első három helyen végzettek már az előző versenyeken megszerezték az arany versenyjegyet. A Golden Ticketet, vagyis a meghívót a Fort Worth-i világbajnokságra Harry Havinga, az SCA európai vezetője adta át Andrásnak. Mivel Magyarországról eddig csak pár ember jutott ki az amerikai világversenyre az előző években, ezért ennek óriási a jelentősége.

Forrás: SCA

Végül néhány gondolat a Steak Cookoff Association-ról és a versenyről: az SCA-t tíz évvel ezelőtt, 2013-ban alapították az Amerikai Egyesült Államokban, székhelye és a steaksütő világbajnokság helyszíne a Texas állambeli Fort Worth-ban van. A közel egymillió lakosú nagyváros ma is őrzi a marhatenyésztés és -hajtás hagyományait, rendszeresen tartanak rodeókat is. Ebbe a tradícióba illeszkedik a steaksütők évente megrendezésre kerülő világversenye, amely a marhahúsra épül, mégpedig a borda gerinc felöli húsosabb részére, a rostélyosra vagy magas hátszínre. Ez a rib eye, az egyik legmárványozottabb, legzamatosabb húsrész. A grillezésre kerülő húst a verseny szervezői biztosítják a versenyzőknek. A versenybírók vakkóstolással döntik el (a kinézet, íz, állag alapján), hogy ki sütötte a legjobb steaket. Magyarországon 2019 óta rendeznek az SCA által hitelesített steaksütő versenyt a Füstös Nyúl Kupa keretein belül. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában