Elismerte a panaszos, hogy hibázott, rossz helyen kért segítséget

2023.07.05. 16:40

A sürgősségi nem receptíratásra való! - reagált a kórház

A napokban számoltunk be egy esetről, amelyben olvasónk panaszolta el: nem tudta kiváltani életfontosságú vérhígító gyógyszerét, a fehérvári sürgősségi osztályon pedig nem kapott segítséget. A cikk nyomán a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház közleményt tett közzé honlapján.

Borsányi Bea

Az érintett férfi nem a Sürgősségi Betegellátó Osztályon kért segítséget receptjének felíratására

Fotó: FMH-archív (NN)

A nevét és lakhelyét sem vállaló panaszossal készült írásunk hétfőn jelent meg, itt olvasható. Az eset kapcsán természetesen a feol.hu megkereste a megyei kórházat is, akik a nekünk küldött válasz helyett közleményt tettek közzé, amelyből kiderül: az érintett férfi nem a Sürgősségi Betegellátó Osztályon kért segítséget – ahogy azt nekünk mondta -, hanem a Felnőtt Orvosi Ügyeleten. Ez természetesen fontos különbség! Hangsúlyozzuk azonban: az eset kivizsgálása – ez más panaszos ügyekre is igaz, amikkel megkeresnek minket - nem a feol.hu dolga, mi csak a panaszos által elmondottakat írjuk le. 

Az eset kapcsán a kórház kommunikációs osztályának feltett kérdésünk éppen arra vonatkozott, milyen jogai, illetve lehetőségei vannak a betegeknek hasonló helyzetben a kórházban, illetve azt is szerettük volna megtudni, mit tehet az, aki valamiért nem tudja időben kiváltani életbevágóan fontos, rendszeresen szedett gyógyszerét? 

A kórház által közzétett közleményben ez olvasható: „Hazánkban mindenkinek joga van az egészségügyi törvény alapján az életmentő, illetve a súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzését biztosító ellátáshoz, fájdalmának csillapításához és szenvedéseinek csökkentéséhez.

A sürgős ellátást igénylő állapotokhoz tartozik például: trauma, mérgezés, szívritmuszavar, szív- és érrendszeri zavar, agyi keringési zavar, áramütés, akut hasi katasztrófa.

A Szent György Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya teljes kihasználtsággal működik, ezért tisztelettel kérjük a lakosságot, hogy a nem hirtelen fellépő panaszokkal, nem akut ellátást igénylő esetekben, receptíratás miatt ne a sürgősségi ellátást vegyék igénybe, hanem a háziorvosi rendelést, a Felnőtt Orvosi Ügyeletet vagy a szakrendeléseket. Ha nem ennek megfelelően tesznek, azoktól a betegektől veszik el az értékes időt, akiknek valóban szükségük lenne rá.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában