Helyszíni bejárást is ígérnek

2023.07.21. 15:30

A kivitelező kérte az eljárás szüneteltetését a velencei bölcsőde ügyében

Megkérdeztük a Kormányhivatalt, milyen észrevételek miatt nem nyithat szeptemberben a velencei bölcsőde.

S. Töttő Rita

Fotó: FMH-archív / S. Töttő Rita

Ahogy azt a napokban megírtuk, a korábbi reményekkel ellentétben nem nyithatja meg kapuit a 2023/2024-es nevelési év kezdetét a felépült velencei bölcsőde.

Megkérdeztük a Fejér Vármegyei Kormányhivatalt, milyen hiányosságok, észrevételek állhatnak a háttérben – ám erre konkrét választ nem kaptunk. Arra azonban igen, hogy a használatbavételi engedélyeztetési eljárás a kivitelező kérésére szünetel. „Az eljárás folytatását célzó kérelem benyújtását követően a kormányhivatal lefolytatja az eljárást, és amennyiben a jogszabályoknak megfelelő működés biztosított, az építésügyi hatóság dönt a használatbavételi engedélyezésről.” Úgy tudjuk egyébként, hogy a kormányhivatal a hasonló eljárások során kizárólag a jogszabályokban foglaltak betartását veszi szemügyre, azok hiányával kapcsolatosan tesz észrevételeket.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő videóüzenetet tett közzé a témával kapcsolatban, melyben megfogalmazza, hogy 2019-ben elnyert és 2020-ban már támogatói okirattal rendelkező pályázatról van szó. Az elmúlt években már harmadik alkalommal kérte az önkormányzat a használatbavételi engedélyezési eljárás szüneteltetését, tette hozzá. A napokban többek közt a kormányhivatal, a vármegyei közgyűlés és a velencei önkormányzat két fideszes képviselője - Bársony Péter és Miniska István - részvételével zajlott egy egyeztetés a témában, melynek végeredményeként arra jutottak: önkormányzati előterjesztést készítenek, melyet a következő testületi ülésen szeretnének napirendre vetetni. Helyszíni bejárást is ígérnek, ahol az érintett hatóságok is részt vehetnek.

Ezután az egyeztetés után Molnár Krisztián, a Fejér vármegyei közgyűlés elnöke bejegyzésében azért sokkal beszédesebb volt, mint a kormányhivatal. Elárulta, milyen – egyébként jogszabályban előírt, nem újkeletű – hiányosságokról van szó:

„- egy mozgássérült fizikai akadályok miatt nem tud eljutni kerekesszékkel a mozgássérült illemhelyig.

-nem tudnak bizonylatot bemutatni a belső nyílászárók esetén, hogy az üvegek valóban nem szilánkokra mennek-e szét ütés esetén. A gyerekeinkről van szó...!!!

-az építési engedélytől teljesen eltérő kivitelezői megoldások, pl. fűtés. A változtatás még csak bejelentésre sem került, egyébként helyi információk szerint nem is működik...

-1/5-e a felvett szakirányú személyi állomány az előírtnak

- Nincs használatbavételi-, sem működési engedély. Sőt van olyan szakhatóság, akivel még nem is egyeztetett az önkormányzat. (jobb településvezetés ezt már a tervezéskor megteszi, majd folyamatában a kivitelezénél, s ezután „már csak formalitás” az engedélyek kiadása)

-A hatóságok többszöri hamis tájékoztatása, utolsó alkalommal pl.: már be is van bútorozva az intézmény. Helyszíni szemlén 0 bútorozás, pár doboz és csomag, állítólag abban a bútorok...

És még több ilyen konkrét minimumfeltétel hiányzik…” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában