Velencei-tó: a halőrök így látták az elmúlt két hetet

2023.07.05. 20:00

A félsziget még munkaterület marad

Látszatra sok eső hullott az utóbbi időben, így szerdán délután kereken 100 centit mutatott az agárdi vízmérce. Egyelőre akár csónakból is eredményesen lehet horgászni a Velencei-tónál, de ha beköszönt a kánikula, napi egy-másfél centit is csökkenhet a víz szintje, akkor pedig erősen romlanak majd az esélyek.

Tihanyi Tamás

Partról is lehet eredményesen horgászni, bár a halak kapókedve elég hullámzónak bizonyult az elmúlt időszakban

Fotó: MOHOSZ

– Az elmúlt időszakban több szép fogásról lehetett hallani a tó partján, felső méretkorlátot meghaladó pontyok tettek átmeneti látogatást több horgásztársnál is – mondta a FEOL-nak szerdán délután Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője. – A halak kapókedve hullámzó volt, egyaránt tapasztaltunk étvágytalan és eredményes időszakok. A fogásokban a ponty dominál, a tó legtöbb pontján találkozunk velük parton és csónakban egyaránt, bár a velencei oldalon ritkábban. Ebben nagy valószínűséggel közrejátszik az is, hogy a Velencei-félsziget a tavalyi ígéretekkel ellentétben a jövő évig munkaterület marad és nem látogatható, az evezőspályán pedig csak elvétve látni próbálkozót.

A pontyok mellett szép ezüstkárászok, bodorkák mutatkoznak gyakran a fogásokban, jegyezte meg a horgászvezető. Elmondta: az elmúlt hetek nagy esőzései sajnos elkerülték a tavat, így csak a két héttel ezelőtti 7-8 milliméternyi, valamint a tegnapi, tegnapelőtti, kiadósnak tűnő, valójában csupán 10-15 milliméternyi csapadék enyhíthetett a tó párolgási veszteségén: jelenleg 100 centit mutat a vízmérce.

– A fogásokkal összefüggésben egy aktuális kérdés érkezett hozzánk egy horgásztársunktól, aki a naponta kifogható ezüstkárász mennyiségéről érdeklődik – folytatta Pálinkás Imre. – Az ezüstkárász több szempontból is nagyon érdekes, ráadásul horgászati szempontból kedvelt halfaj, mindemellett inváziós fajként van számon tartva a vonatkozó jogszabályban. E státusz miatt alapvetően és általánosan nincs szabályozva fogási mennyisége, azonban a helyi horgászrendben a hasznosító rendelkezhet ennél szigorúbban. Ennek megfelelően a legtöbb horgászvízhez hasonlóan a Velencei-tavon sem lehet napi szinten bármilyen mennyiségben hazavinni az ezüstkárászt, de nincs éves korlátozás. A darabszám korlátozással nem védett halfajokra meghatározott, naponta 5 kilogrammos mennyiséget kell felső határként figyelembe venni.

Továbbra is a ponty a leggyakrabban zsákmányolt hal a Velencei-tónál
Fotó: MOHOSZ

A szakember hozzátette, hogy mivel az ezüstkárász sokban hasonlít őshonos rokonára, a széles kárászra, így kevésbé gyakorlott szemmel könnyen összetéveszthetők egymással. Azonban a széles kárász az ezüstkárásszal ellentétben védett halfajnak minősül, azaz a fogását követően épségben vissza kell engedni élőhelyére. Ezért az általános íratlan szabály az, hogy abban az esetben, ha valaki olyan halat fog, amit nem tud biztonsággal azonosítani, akkor azt inkább engedje vissza a vízbe.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában