Rendelet

2023.07.15. 14:00

A bulik miatt is született az új martoni zajrendelet

Július elsejétől újragondolt zajrendeletet kell figyelembe venniük a martonvásáriaknak. Egyre nagyobb volt ugyanis a lakossági igény arra, hogy megfelelő szabályok mentén lehessen például füvet nyírni, fűrészelni vagy éppen bulit tartani a kertben.

S. Töttő Rita

Illusztráció!

Forrás: pexels.com

Világos, egyértelmű szabályozás lépett érvénybe július elsejével Martonvásáron – ezzel kapcsolatosan adott ki közleményt Szabó-Schmidt Katalin, a város jegyzője az önkormányzat honlapján. A képviselő-testület ugyanis, figyelembe véve a lakossági elvárásokat, újra szabta a helyi zajrendeletet a mai igények alapján. A  „más nyugalmának zavarására alkalmas zajkibocsátással járó” tevékenységek helyi szabályozása – a közérdekkel összefüggő tevékenységeken kívül - mindenkire vonatkozik Martonvásáron, aki valamilyen zajos tevékenységet folytat, s amely éppen ezért zavarhatja mások nyugalmát.

Ház körüli és közterületi tevékenységek

Ilyen zajtevékenységnek minősül minden ház körüli tevékenység, például a lakásfelújítás, zöldterület kezelés és fenntartás, kertépítés, gallyazás, vagyis a motoros fűnyíró használata, a motoros fakivágás, tüzelőfa felvágás, fűrészelés, udvarrendezés, kerti traktor üzemeltetés és egyéb gépi berendezés működtetése – sorolja a rendeletet magyarázó közlemény. A nyári időszakban minden hétköznap 7 és 20 óra között, szombaton 8 és 19 óra között, vasárnap és ünnepnap 8 és 12 óra között végezhető. A téli időszakban hétköznap 8 és 19 óra között, szombaton 8 és 18 óra között, vasárnap és ünnepnapon 9 és 12 óra között.

Zöldfelület fenntartásra, fakivágásra és egyéb hasonló motoros tevékenységekre a városi belterületek közterületein is sort keríthet a lakosság ugye, hiszen a porták előtti területet is gondozni kell. Ezekre ugyanazok az időszakok vonatkoznak, mint a magánterületen végzett hasonló tevékenyre.

Munkavégzésből eredő hangoskodás

Ezeken felül felmerül a munkavégzésből fakadó zajterhelés, amikor valaki olyan tevékenységet folytat, ami szintén hangos motoros zajhatással jár. Lakóterületeken, illetve kertes mezőgazdasági övezetekben, sőt, azok határától mért 200 méteres távolságon belül kizárólag hétköznap 7 és 17 óra között van erre lehetőség, sem hétvégén, sem pedig ünnepnapon nem megengedett.

Új szabály: buli a kertben és a kerthelyiségben

A korábbiakhoz képest új szabályozásként voltak kénytelenek bevenni a rendeletbe a képviselők a magánterületi bulik kérdését. A hangosító berendezéssel tartott magánrendezvények valószínűleg sokaknál kiverték a biztosítékot, éppen ezért az új rendelet szerint ilyen bulikat a nyári időszakban csak pénteken és szombaton 16 és 22 óra között, a téli időszakban pedig pénteken és szombaton 16 és 20 óra között tarthatnak a martonvásáriak. Más szabályozás vonatkozik azonban a vendéglátóegységek kerthelyiségében tartott hangosítót alkalmazó rendezvényeire: a nyári időszakban hétfőtől csütörtökig 10 és 12, illetve 16 és 20 óra között, péntekenként 10 és 12, illetve 16 és 22 óra között, valamint szombaton 10 és 121, illetve 16 és 22 óra között tehetik ezt meg a vendéglátósok. A téli időszakban ez szigorúbb: csak pénteken é szombaton 10 és 12, illetve 16 és 22 óra között keríthetnek erre sort.

Sokba fájhat a hangoskodás

Komoly büntetéssel járhat a szabály megsértése: attól függően, hogy magánszemély vagy szervezet követi el, 50 ezer forinttól 2 millió forintig „fájhat” a hangoskodás. Sőt mi több, még a rendőrség is eljárhat, ha valaki kihívja őket – hívja fel a figyelmet a jegyző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában