„Haza akarok jönni, nem vagyok biztonságban!”

2023.06.15. 07:00

Zsarolással tartják külföldön a soponyai édesanyát és kislányát

Testi és lelki bántalmazás, zsarolás, öngyilkossági kísérlet a fiatal feleség és édesanya mindennapjaiban, távol az otthonától. És ha ez mind nem lenne elég: a magyar bíróság ebbe a környezetbe kényszerítette vissza kisgyermekével.

Hajdú Marianna

Tündét és kislányát a német rendőrség "inkognitós anyaotthonban" helyezte el, miközben itthon lennének biztonságban, de nem jöhetnek haza

Forrás: A kép illusztráció

Horváth Tünde 2018 szeptemberében ment ki dolgozni Németországba. Itt ismerkedett meg magyar főnökével, Dáviddal, akivel 2019 nyarán össze is házasodtak, majd 2020 februárjában Németországban megszületett közös gyermekük, Nóri. Tünde, férje és kislánya a közösen vásárolt ingatlanban éltek hárman Németországban. Tündét folyamatosan honvágy gyötörte. Több alkalommal is felmerült a házaspár között a hazaköltözés témája, de a férjnek minden alkalommal sikerült feleségét meggyőzni a maradásról. Gyermekük születését követően kapcsolatuk rohamosan kezdett megromlani. Tünde férje rendszeres ittas állapota mellett a kislánnyal és Tündével szemben kiszámíthatatlan volt, ami megrémítette a fiatal anyukát, akit előfordult, hogy kislány szeme láttára bántalmazott.

Öngyilkossággal fenyegetőzött

Tünde egyre erősebben érezte, hogy nem Németországban szeretné felnevelni kislányát. Kiutazásuk után munkahelyén csak magyar anyanyelvű kollégákkal dolgozott együtt, a nyelvet még alapszinten sem beszélte, lehetősége nemhogy nyelviskolára, de közösségbe járni sem volt. Egyre távolabb érezte magától a német mentalitást és a családhoz való sajátos német hozzáállást, ami csak fokozta honvágyát. Az év végére mindketten egyetértettek abban, hogy házasságuk megromlott, Tündének és kislányuknak is sokkal jobb és élhetőbb lenne Magyarország. Mégis, amikor közölte férjével, hogy el szeretne válni, a férfi öngyilkossággal fenyegette meg feleségét: egy kábelen akarta felkötni magát, mire a fiatal édesanya rendőrt hívott. A 2021-es év sem indult szépen. Januárban a Tündéhez látogató öccse fékezte meg az ittasan dühöngő férjet, hogy le ne üsse feleségét egy sörösüveggel. Tünde ezt követően, férje írásos beleegyezésével és letelepedési szándékkal hazaköltözött kislányával, de két hónap elteltével megjelent a férj és arra kérte feleségét, hogy mentsék meg a házasságukat, térjenek vissza Németországba addig, amíg eladják közös házukat és együtt ismét visszajönnek Magyarországra. Természetesen millió ígéret is elhangzott arra vonatkozóan, hogy az agresszív férfi a kislány és Tünde érdekében mindent elkövet majd, hogy megváltozzon.

Nem lett jobb, menekülniük kellett

Sajnos mire megérkeztek Németországba, és eladták házukat, Tünde és Dávid kapcsolata menthetetlenül megromlott. Pont ott folytatódtak a bántalmazások, ahol korábban tartottak. Ekkor már a német gyámhivatal is kapcsolatba lépett a családdal. Volt alkalom, amikor az apát több napra eltiltották a családja közeléből erőszakos viselkedése miatt. Tünde inkognitós anyaotthonba került, miközben a bíróságon keresztül kérvényezte, hogy hazatérhessen gyermekével Magyarországra. A hatóságok előtt a kislány apja előbb engedélyezte, hogy Tünde hazahozza gyermekét, de pár héttel később már azzal vádolta meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) a fiatal édesanyát, hogy kislányukat jogellenesen hozta magával Magyarországra.

Míg én Magyarországon éltem a gyermekkel (8 hónap) apa rengeteg hitelt halmozott fel, amiből semmilyen ingóságot nem vásárolt, egyszerűen az a pénz eltűnt. Ezeket a hiteleket érdekes módon napokkal a PKKB-s tárgyalások előtt vette fel.

Tünde legnagyobb megrökönyödésére hiába adott be minden dokumentumot – bírósági jegyzőkönyvet, a 2021 januárjában megírt megállapodásukat, amit az apa korábban nyilatkozott a gyámhivatalnak –, a PKKB ebből semmit sem vett figyelembe, miközben az édesapja 8 hónapon keresztül egyszer sem volt hajlandó meglátogatni kislányát, de még csak nem is érdeklődött iránta.

Elküldték a saját hazájából

A Pesti Központi Kerületi Bíróság határozata az lett, hogy 2022. január 19-én Tündének és magyar gyermekének el kell hagynia hazáját. Nem volt hová menniük, visszakényszerültek a bántalmazó apához és férjhez, ahol mindennapos volt a fenyegetés. Ha Tünde nem mossa ki férje ruháját, nem mehetnek élelmet venni a boltba. Ha nem teljesíti a férjnek járó kötelességeit, a férfi utcára teszi, de azzal is megfenyegette, ha Tünde még egyszer el meri hagyni Németországot, pisztollyal lövi le. Elvette telefonját az anyagilag teljesen kiszolgáltatott nőnek, amíg nem tartózkodott otthon, kamerán figyelte Tünde minden percét. Az apa a gyermeket is több alkalommal megrángatta, a szeme és füle hallatára verte a fürdőszoba szekrényt, amiért a kislány elutasította, mert azt szerette volna, hogy inkább az édesanyja fürdesse meg. Az édesanya elkeseredésében a német hatóságoktól kért segítséget, de azok csak annyit válaszoltak neki, hogy csak ő van veszélyben, a kislánya nem; menjen menhelyre, ha akar, de oda persze a gyereket nem viheti.
A németországi bírósági eljárást fél év helyett egy évig húzta el a szakértő. Ezt követően azzal a válasszal utasította el a fiatal édesanya Magyarországra költözési kérelmét, hogy a gyereknek már „idegen a magyar környezet”, miközben az eljárás ideje alatt, egyszer sem utazhattak haza. Mióta a felmérés lezajlott, az apja teljesen elzárkózik a kislánytól.

Semmibe vették a jogaim, és a gyermekemmel zsaroltak meg, belekényszerítettek abba, hogy Németországban éljek, hogy ne veszítsem el a gyermekem. Három éve nevelem én a gyermeket alázattal, türelemmel és gondoskodással, minden lehető legjobb tudásom szerint. Soha nem volt kérdés az, apa szerint sem, hogy én alkalmatlan lennék szülőnek, édesanyának. Mégis inkább apának adták volna át a gyermeket, ha önként nem vállalom azt, hogy Németországban élek a gyerekemmel.

A kislány időközben betöltötte a harmadik évét, és édesanyja nem akarja őt összezavarni azzal, hogy egy idegen nyelvű óvodába íratja, ahol török, arab, lengyel, román és német nyelvű gyermekek közé járna. Itt a kislánynak más kultúrákból származó gyermekekkel együtt kell szocializálódnia, ami az édesanyja szerint valóban megtörné a lelkét.

Arabok, oroszok és afrikaiak között

Az édesanya és kislánya is magyar állampolgár, akik állandó magyar lakcímmel rendelkeznek Soponyán. A kislánynak már lefoglalt helye van a soponyai óvodában, ahová szeretettel várják. Mégis már két hónapja egy anyaotthonban él Németországban arab, orosz, afrikai betelepülők mellett, ahová a helyi rendőrség segítségével kerültek. A német óvodák túlzsúfoltak, nem tudják fogadni Nórit, így Tündének esélye sincs munkát vállalni és saját otthont kialakítani kettőjük számára. A férje ellen időközben rendőrségi eljárás is indult. Az anyaotthon vezetői – ugyan kedvesek és segítőkészek Tündével – szintén döbbenten állnak a történtek előtt, de hosszú távon ez nem lehet megoldás a magyar édesanya és gyermeke számára.

Napi szinten élek meg hátrányos megkülönböztetést itt magyarként, számos történetet jegyzek le heti szinten, ami hihetetlenül megalázó számomra. Hazalátogatni nem tudok, mert akkor távoznom kell az anyaotthonból, és oda nem térhetek vissza. Magyar emberként otthon szeretném gyermekem nevelni, ahol mind anyagi, mind erkölcsi nevelése biztosított lenne és nem egy idegen országban, munka nélkül, segélyekből élve.

Az eltelt idő alatt Tünde számos ügyvéd és szakértő véleményét meghallgatta, akik egytől egyig mély megdöbbenéssel értesültek az eseményekről. Véleményük szerint az eljárás és a bírósági ügymenet alatt súlyos szakmai hibák történtek. Tünde nem vágyik másra, csak haza akar jönni kislányával. Hazajönni biztonságos családjához Soponyára.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában