Frissen Fejérből

2023.06.20. 14:00

Úgy tűnik, az Auchan-körforgalom bővítése is az ideiglenesen leállított fejlesztések közé kerülhetett (videóval)

A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium ideiglenesen felfüggesztett fejlesztéseket tartalmazó listáján szerepel egy tétel, ami Székesfehérvárt érinti. Megpróbáltunk utánajárni, hogy ez vajon az Auchan-körforgalom tervezett fejlesztését jelenti-e?

Házi Péter

Nagyon várják már az erre közleekdők, hogy gyorsabban lehessen lehajtani az autópályáról, illetve átjutni a körforgalmon

Fotó: NAGY NORBERT

2022 májusa és 2023 június 6. között az Építési és Közlekedési minisztérium 270 beruházás megvalósítását függesztette fel, nyilvánvalóan a háborús helyzet miatt szükségesé vált spórolás miatt. Az erről szóló lista 204. pontjában szerepel a következő tétel: M7-autópálya Székesfehérvár-nyugat csomópont fejlesztése.

Nos, ez nem túl konkrét megfogalmazás, hiszen aki követte a Székesfehérvár úthálózati fejlesztéseivel kapcsolatos terveket, fejleményeket, az tudja, hogy két komoly beruházás is felmerült az M7-es autópálya Székesfehérvár mellett elhaladó szakaszához kapcsolódóan. Az egyik az a terv, miszerint Komárom és Székesfehérvár között a 13-as és a 81-es út négysávosításával létrejönne az M81 nevű gyorsforgalmi út, amely Székesfehérvár új, negyedik M7-es csomópontján keresztül Sárbogárdig haladna majd. Ez a negyedik lehajtó a város délnyugati része alatt, valahol a meglévő szabadbattyáni lehajtó és a 63-as úti csomópont között épülne meg. A másik, legalább ilyen fontos fejlesztés pedig az úgynevezett Auchan-körforgalom nagyobb áteresztő képességűvé átépítése lenne. Ennek fontosságával kapcsolatban Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár 2020-ban Fehérváron azt mondta: első helyen áll a magyarországi balesetveszélyes csomópontok között az M7-esen a székesfehérvári déli lehajtó és az ún. Auchan körforgalom, melyet 2x2-es turbó körforgalommá alakítanak.

Június 13-án írásban megkerestük az Építési és Közlekedési Minisztériumot, azt tudakolva, pontosan mit takar a 2014. pontban olvasható, már említett fejlesztés, illetve annak felfüggesztése. A minisztériumtól azt a választ kaptuk, hogy  a sajtómegkereséssel kapcsolatos válaszadással a türelmünket kéri. Mivel azóta nem érkezett érdemi válasz, viszont olvasóink is kíváncsiak a döntésre, megpróbáltunk háttérinformációk segítségével tájékozódni az ügyben. Annyit sikerült megtudnunk, hogy csak ideiglenes halasztásról van szó, tehát csak az idei költségvetési évet érinti a felfüggesztés. Feltehetően nem a negyedik lehajtó megépítéséről van szó, mert az a fejlesztés koncesszióban valósul meg, így arra kevésbé van ráhatása az államnak. Ebből adódóan viszont szinte biztos, hogy az Auchan-körforgalom bővítését függesztették fel ideiglenesen. Ez a bővítés egyébként teljesen előkészített, kiviteli tervekkel rendelkezik, tehát már csak a kivitelezési közbeszerzést kéne lefolytatni, hogy maga az építkezés elkezdődhessen. Bízzunk benne, hogy „valahogy” mégiscsak le lehet kerülni arról a bizonyos listáról…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában