Egy magyar szív, tíz zarándoklat

2023.06.02. 07:00

Újabb virágok a fehérvári olimpiai emlékműnél (galéria)

Kű Lajos, a székesfehérvári Aranycsapat Alapítvány elnökének meghívására csütörtökön késő délután ismét egy nagyszerű ember látogatott el az ősszel felavatott olimpiai emlékműhöz. Nagy István vállalkozó és műgyűjtő azonosul a célokkal és támogatója azoknak a törekvéseknek, amelyek az 1952-ben 16 aranyérmet szerzett sportolók dicsőségét hivatott hirdetni, emlékét megőrizni.

Tihanyi Tamás

Nagy István nemrégiben tizedszerre járta végig a leghíresebb európai zarándokutat

Fotó: Tihanyi Tamás

Az ünnepélyes szoboravatás óta járt a helyszínen és tisztelgett az emlékmű előtt Csókay András világhírű idegsebész, Bodnár András olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, Rejtő Ildikó kétszeres olimpiai bajnok tőrvívó, Márfi Gyula nyugalmazott érsek és Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója is. Mindannyian koszorút helyeztek el Melocco Miklós alkotásának talapzatánál. Csütörtökön Nagy István vállalkozó, műgyűjtő fogadta el Kű Lajos meghívását, és elmondta, támogatja azokat a célokat, amelyeket az egykori kiváló labdarúgó megfogalmazott: elsőként azt, hogy az olimpiákra induló magyar sportolók ezután Székesfehérváron, az olimpiai emlékmű mellett tegyék le esküjüket. Fontosnak tartotta azt is, hogy a magyar ifjúság minél jobban megismerje az 1952-ben történteket, hiszen tanítani való eredmény, amit a kommunizmus országából feltörekvő sportolóink ilyen világraszóló módon elértek. Messze nem elvetendő az az ötlet sem, hogy Puskásék, Papp Laciék dicsősége legyen örök Hungarikum.

Nagy István nem tősgyökeres Fejér vármegyei, de Tordason talált otthonra, és számos kiváló szobor, emlékmű megszületéséhez járult hozzá az elmúlt években, többségük Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. De Nagy István nem csak ezért rendkívüli ember: egyéniségének megértéséhez hozzátartozik, ha tudjuk, nemrégiben tizedszerre teljesítette az El Camino-t, a leghíresebb zarándokútat. Ő azt mondta, 75 évesen valószínűleg a legidősebb volt, aki erre vállalkozott. Hogy miért? Erről és sok másról rövidesen részletesen is beszámolunk, hiszen élményeiről örömmel beszélt a FEOL Podcast-nak.

Nagy István az Aranycsapat Alapítvány elnökének, Kű Lajosnak a meghívására helyezte el a tiszteletadás virágait az olimpiai emlékműnél
Fotó: Tihanyi Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában