Nem volt egyszerű!

2023.06.24. 08:00

Több évtized után épült meg a temetői filagória Zámolyon

A zámolyi temető ravatalozója valamikor a 60-as években épült. Akkor azonban nem állítottak elé filagóriát, így az elhunytak búcsúztatásakor a koporsó és a halottat búcsúztató katolikus, vagy református lelkipásztor – a temetőnek katolikus és református része is van – ha úgy tetszik, együtt ázott, ha éppen esett. Nos, ez innentől már nem így lesz!

Borsányi Bea

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

- A ravatalozó elé egy fedett rész építését szinte minden polgármester és képviselő-testület tervezte a községben az elmúlt évtizedekben, de ez különböző okoknál fogva sosem valósult meg. A legfőbb ok azonban mégis az volt, hogy az önkormányzati épület egyetlen földhivatali térképen sem létezett valamiért. Ráadásul, a temető református felének tulajdonjogát is rosszul jegyezték be annak idején a földhivatalban, ami évtizedekig a Zámolyi Református és Evangélikus Egyház nevén szerepelt. Ilyen pedig sosem létezett a településen! A helyzetet végül a néhány éve hozzánk érkezett református lelkész, Gunyits Ottó segített megoldani – mesélte szinte egy szuszra Sallai Mihály, polgármester.

Idén áprilisban a zámolyi képviselők úgy döntöttek, hogy miután jelen gazdasági helyzetben vélhetően nem lesz temetői filagória építésére elérhető pályázat, a célra elkülönítenek 1,2 millió forintot. A filagória végül a korábbi polgármester, Bánszki István által készíttetett, de tovább fejlesztett terv alapján készült el az önkormányzat dolgozóinak köszönhetően. 

Az építményt pénteken délután Törő Gábor, országgyűlési képviselő jelenlétében adták át, s megáldotta mind Mórocz Tamás, katolikus plébános, mind Gunyits Ottó, református lelkész. A település újabb régi vágya vált valóra! 

Fotó: Borsány Bea / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában