Nagy koccintás

2023.06.26. 07:20

Szent Iván-éji pincebemutató Enyingen (galéria)

Enyingen először néhány évvel ezelőtt már pincetúrával ünnepelték Szent Iván éjszakáját az Öreghegyen. Idén az attrakciót összekötötték a magyar bor napja programsorozattal, a Nagy koccintással.

V. Varga József

Szent Iván-éji pincebemutató a szőlőhegyen – jobbról Pallag Mihály, az Enyingi Borkedvelők Rendje elnök-nagymestere

Fotó: Dinnyés Ferenc

A két helyi boros társaság, az Enyingi Borkedvelők Rendje és az Öreghegyi Borbarát Klub most közösen tett a magyar bor népszerűsítéséért, a Szent Iván-éji pincebemutatót együtt rendezték meg. A baráti invitálására vagy százhúszan érkeztek szombaton este a szőlőhegyre. A szervezők a kedves vendégeket üdvözlő itallal várták az Öreghegy déli kapujánál, a Szent Orbán-szobornál, majd útbaigazítást nyújtva indították őket tovább az első pincéhez, Horváth Ferenc portájához.

Az esemény megnyitóján a két enyingi társaságot vezető elnök, Pallag Mihály és Fodor István köszöntötte a megjelenteket.

Amint elhangzott: Szent Iván éjszakája mára már több tájegységünkön megünnepelt népszokás. A pogány világban nagy jelentőséggel bírt ez az ünnep, a nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást, az újjászületést jelképezte. Ehhez a naphoz a tűzhöz kapcsolódó népszokások párosultak. Éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, melyeket körbe táncoltak, átugrottak. Égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében vagy lángoló kereket gurítottak alá a dombokon.

A szervezők a Nagy koccintás program kellő dokumentálásáról sem feledkeztek meg: lajstromba vették a létszámot, és a fotográfiák is egyre-másra készültek. Pallag Mihály elnök-nagymestertől megtudtuk, hogy 2019-ben az Enyingi Borkedvelők Rendje elnyerte a Legjobb első koccintók különdíját, az elismerést az Agrárminisztériumban vehették át ünnepélyes keretek között.

A nagy koccintás…
Fotó: Dinnyés Ferenc

Az éjszaka hamar leszállt, előkerültek a zseblámpák, és a társaság Fodor István pincéje felé vette az irányt. A tangóharmonikás egyre csak húzta a muzsikát, biztatták is kellően, hogy ne hagyja abba, hiszen felnőttként pincét nézegetni már önmagában is nehéz feladat, viszont a nótázással csak lehet rajta valahogy könnyíteni…

Átszelve az Öreghegy fő útvonalát, a középútról jól látszott a katolikus és a református templom díszkivilágítása. Az utolsó pincebemutató házigazdája, Zsargó Gábor nagy örömmel fogadta a népeket, az üstben virsli főtt, hiszen a nemes nedűk kortyolgatása közepette a falatozásról sem szabad megfeledkezni. A birtok a gondos gazda keze munkáját dicsérte, akinek terciája már több évben is kiérdemelte a Legszebb szőlősbirtok címet.

Pohár a kézben, tangóharmonika a vállon
Fotó: Dinnyés Ferenc

Az enyingi borbarátok estéjét a jó társaság és a kitűnő hangulat jellemezte. No meg a jobbnál jobb borok! Aztán, hogy az éjszaka vagy a pincebemutató ért előbb véget, már örökké titok marad…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában