Feol podcast

2023.06.25. 17:00

Székesfehérvártól Minnesotáig: egy sikeres kutató a FEOL Podcastjában

Szabó Miklós fiatal éveiben Sárszentmihályon lakott, aztán a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban érettségizett le 1985-ben.

Tihanyi Tamás

Szabó Miklóst nem a kalandvágy vitte az Egyesült Államokba, a szakmai kihívást kereste. Ma már jól érzi magát Minnesotában: a szabadidejében nyáron kerékpározik, télen sílécet köt

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A veszprémi egyetem elvégzése után az MTA Központi Fizikai Kutatóintézetében dolgozott, onnan került előbb Írországba, majd az Egyesült Államokba.  Hosszú, távolba vezető útra indult: ez igaz szakmai életére, de szó szerinti értelemben is. Ma a minnesotai Minneapolis közelében, a világ harmadik legnagyobb diagnosztikai cégénél a legfontosabb feladata új diagnosztikai módszerek, tesztek kutatása és fejlesztése. Korábban olyan analitikai eljárásokon dolgozott, amelyeknek speciális területe a közelgő szívinfarktus kimutatása, a kardiológia, jelenleg pedig az Alzheimer-kór biomarkereinek a fejlesztését végzi. Minap már kettős, magyar-amerikai állampolgárként, elismert és sikeres kutatóként látogatott haza, hogy idős édesanyját és barátait meglátogassa. Vele beszélgettünk a FEOL Podcastjában.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában