Borverseny a borháznál

2023.06.27. 10:00

Nagyaranyérem dukált Pál Jenő cabernet franc borának Soponyán

A Soponyai Borgenerálisok Borrendje a hegyközség 34. borversenyét hagyományosan a borháznál rendezte meg. A nemes nedűk megmérettetésére az idén tíz környékbeli településről érkeztek szép számban a borok. Összesen 117 minta, amelyből 81 gyűjtött be valamilyen érmet: 22 arany, 28 ezüst és 31 bronz minősítés született.

V. Varga József

Megemlékezés és koszorúzás a Szent Orbán-szobornál – balról Bernáth-Ulcz Adél szőlész-borász

Fotó: Borrend

Ulcz Gyulától, a soponyai borrend nagymesterétől tudjuk, hogy szőlőhegyük alján vezet a Lápi út (Kövidinka út), amelyről felfelé haladó sató utak (a szőlős mezsgyék, a szőlők közötti gyepes út elnevezése tájszóval) ágaznak el. A szőlőhegy jellemző borfajtái az olaszrizling, a királyleányka és a kékfrankos. A település nem tagja egy borvidéknek sem, de a szőlőtermesztésre utaló első írásos emlék, egy 16. századból való adománylevél is a bizonyítéka annak, hogy itt évszázadok óta szőlőtermesztés folyt. A gazdák kötődése azóta is töretlen a szőlőterületekhez.

A rendezvényt a vendégek fogadásával, reggelivel nyitották, majd a borverseny tizenkét bírája három bizottságban értékelte a borokat. Közben a verseny és a soponyai borok iránt érdeklődő vendégek öt nyitott pincében kóstolhatták meg a helyi termelők borait.

A finom ebédet követően, az Orbán-szobor ünnepélyes megkoszorúzása után, délután Barócsi Zoltán egyetemi oktató és borász – egyben a zsűri elnöke –, az idei évjáratot és a borokat jellemző értékelésével kezdődött meg az oklevelek, díjak átadása.

A soponyai Szent Orbán-domborművet Simony András készítette. Az alkotó maga választotta ki a villám sújtotta fát, amelybe beleépítette a munkáját. A domborművet 1998-ban avatták. „Ments meg minket fagytól, vihartól, jégveréstől” – hirdeti a szobor felirata.

Amint Bernáth-Ulcz Adél szőlész-borásztól megtudtuk: a fehérborok kategória győztese Szabó Gábor kálozi bortermelő lett, izgalmas ízvilágú, rendkívül gazdag, hosszú lecsengésű 2022-es rózsakő borával. A vörösborok versenyében a soponyai ifj. Osváth István vitte el a pálmát 2022-es kékfrankos borával, aminek gyümölcsös jegyei, vibráló savai, üdesége szintén elnyerte a bírák tetszését. A rosé, siller, direkttermő borok kategóriájában a kálozi Czövek Gyula gyűjtötte be a legmagasabb pontszámot, az ő 2022-es szép, gyümölcsös cabernet franc rosé borát külön is kiemelte a zsűri.

Nagyaranyérmet érdemelt és egyben abszolút első helyezést ért el a soponyai szőlőhegyen termelő táci illetőségű Pál Jenő 2021-es évjáratú cabernet franc, eddig palackban pihenő, testes, még ma is jól strukturált, tartalmas borával.

A díjátadó után a gazdák és vendégeik a borházban, illetve ismét útra kelve, a szőlőhegyen ünnepelték meg sikereiket. Borlovagot ezúttal nem avattak Soponyán, de az icce bor (7,3 deciliter) bizony többszörösen is elfogyott a jeles napon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában