Frissen Fejérből

2023.06.22. 11:06

Megérkezett Szabadhídvégre a Sió-csatornán a legendás Kisfaludy gőzöshajó (videó)

Mielőtt a két új kompot és a két új katamaránt felvontatnák a Sió-csatornán a Balatonba, a magas vízszintet kihasználva "leengedik" a Balatonból a javításra vagy restaurálásra szoruló hajókat. Szabadhídvégnél most az Izsó nevű hajóról és a Kisfaludy gőzöshajóról készített felvételt a környéken élő Cseke Károly.

Házi Péter

Fotó: Cseke Károly

Amint arról beszámoltunk, négy új hajó készült el a balatoni hajózás számára a komáromi hajógyárban. A két új komp a Szántód és Tihany nevet kapja, a két új katamarán pedig Balaton és Tomaj néven áll majd forgalomba. A négy hajó először a Dunán tesz meg vagy 270 kilométert, hogy aztán a Sió-csatornán mintegy 120 kilométeren át "felvontassák" őket a Balatonig.

Csütörtök reggel azonban még nem ezeket a hajókat láthatták például a Szabadhídvégen, Mezőkomáromban lakók, hanem azokat a régi, balatoni hajókat, amelyeket vagy javítani visznek valahová, vagy esetleg úszó múzeum lesz belőlük. 

A megyehatáron, Felsőnyéken lakó Cseke Károly már kora reggel kiment a Sió-csatornához, ahol sikerült levideóznia az Izsó névre hallgató kisebb hajó lecsorgását a csatornán. Információja szerint több hajó is várakozik a kiliti duzzasztómű előtt a lefelé indulásra. Van, amelyik majd múzeumba kerül, mást feltehetően javításra küldenek. Ugyancsak látható volt csütörtökön reggel Szabadhídvégnél a Sión "lefelé haladva" a Kisfaludy hajó, és a nap folyamán érkezik elvileg a Zánka vízibusz és a Szikra hajó. 

Talán azt többen is tudják, hogy a Kisfaludy gőzhajó volt a Balaton első gőzhajója, 1846-tól 1887-ig járta a magyar tengert, majd szétbontották. 2013 novemberében a megmaradt rajzok, tervek alapján kezdtek hozzá a gőzös újjáépítéshez, s 2015 nyarán újra forgalomba állhatott Balatonfüreden.

Ha ezek a hajók lecsorogtak, várhatóan pénteken "jöhetnek majd fel" a csatornán a már említett új katamaránok és kompok. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában