Közel 400 kilométert tesznek meg a Balatonig

2023.06.21. 19:33

Szabadhídvégnél Fejérbe is "benéznek" a Balatonra érkező, gyönyörú új kompok és katamaránok

A Sió-csatorna hajózhatóvá válásának köszönhetően megkezdődött a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új hajóinak szállítása a Dunán; a Komáromból indult konvoj a tervek szerint hajnalban hajózik tovább Budapestről a Sióra :a Sió-csatorna Mezőkomárom és Szabadhídvég között érinti Fejér vármegyét is, így a kompokat itt is megnézhetik a kíváncsiak. Persze, ha tudják, mikor érnek oda.

Házi Péter

Forrás: Csodálatos Magyarország

Miután a Balaton átlagos vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet múlt héten, így június 13-án reggel megkezdődött a vízeresztés. Ezzel a Sió-csatornában olyan magas lesz a vízszint, hogy azon fel tudnak majd hajózni a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új hajói, két komp és két katamarán. A hajók a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ)  közreműködésével épültek a komáromi hajógyárban s már 2021-ben elkészütek. Amint a Magyar Távirati Iroda (MTI) írja, az új hajók vízre bocsátása és üzempróbája a hajógyárban megtörtént, és szállításra előkészített állapotban várták, hogy a Balaton vízállása, valamint az időjárás lehetővé tegye a vízi szállítást.

A közlemény szerint a hajók szerda délelőtt indultak útnak a komáromi hajógyárból a Dunán. A Sió torkolatáig 272 kilométert tesznek meg, majd a Sió-csatornán 121 kilométert megtéve érik el a Balatont. Útjuk közben érintik Fejér vármegyét is, hiszen a Sió Mezőkomárom és Szabadhídvég között halad, a helyiek minden bizonnyal látják majd a részlegesen szétszerelt állapotban is látványos hajókat. 

Mivel a hajókat a szállítás miatt részlegesen szét kellett szerelni, még több hónapos szerelési munkákra lesz szükség a forgalomba állításuk előtt. Az összetett logisztikai feladatban a komáromi hajógyár, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és Kirendeltségei, valamint a hajózási társaság munkatársai vesznek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában