Frissen Fejérből

2023.06.14. 17:48

Ismét megjelent Fehérváron a rettegett kór: a tuberkulózis

Az elmúlt évek, évtizedek statisztikáit tekintve ezúttal szerencsére csak egy kiállítás formájában mutatkozott meg a gümőkór, ismertebb nevén tbc a megyeszékhelyen.

Szanyi-Nagy Judit

Lélegzet metsző tűzben – ez a parafrázis (az eredeti Janus Pannonius verse) a kiállítás címe

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A tuberkulózis az 1800-as, 1900-as évek rettegett betegsége volt, magas halálozási aránnyal, Európán belül más mellett magyarországi gócponttal – hangzott el a szerdai kiállításmegnyitón. Szabó Katalin, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főmuzeológusa hozzátette: orvostörténeti kuriózum volt, amikor Balassa János 1852-ben megírta, hogy a nyugalomba helyezett ízületekben a tbc jobb eséllyel gyógyulhat. Ezúttal ilyen, és ehhez hasonló, nem kultúr-, hanem inkább orvostörténeti érdekességekről olvashatnak a Távirda utcai rendelő emeleti részére látogató páciensek, kiállítás iránt érdeklődők.

Bucsi László főigazgató, Szabó Katalin főmuzeológus és Kovács Gábor nyugalmazott főigazgató a tárlat megnyitóján
Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szakember elmondta, akiket annak idején időben szanatóriumba tudtak szállítani, egészen jó eséllyel gyógyultak meg. Az 1850-es években már épültek szanatóriumok; az első magyar, tbc-s betegeket is fogadó az Erzsébet-szanatórium (mai nevén az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet) volt. Ez utóbbi képviseletében Kovács Gábor nyugalmazott főigazgató kiemelte, a Morbus hungaricusként is emlegetett betegség (utalva a magyar gócpontra) jelentősen szelídült, hiszen míg az 1950-es években tízezrek haltak meg gümőkórban, addig az utóbbi években már csupán tíz-húsz személy hunyt el ebben a betegségben. A tuberkulózis tehát Magyarországon megszűnt mint népbetegség – szemben például Dél-Kelet Ázsiával, Afrikával.

A tüdőgondozás és a tüdőgondozó szakemberek jelentőségét hangsúlyozta az eseményen Pápai-Székely Zsolt, a Szent György-kórház Pulmonológia Osztályának osztályvezető főorvosa is, aki kiemelte: ha egy mellkasröntgenen gyanús árnyékot látnak, ma már inkább gyanakodnak daganatra, mint tbc-re.

Informatív orvostörténeti molinók érkeztek a Távirda utcai rendelő emeletére
Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Bucsi László, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktatókórház főigazgatója örömét fejezte ki: mint mondta, megfelelő terápiával sikerült visszaszorítani a tbc-s megbetegedések, halálesetek számát, arányát, s reméli, soha többet nem tér vissza a rettegett kór.

Egy formában mégis megjelent: egy tárlat képében, melyet a Magyar Nemzeti Múzeum a Semmelweis Orvostörténeti Múzeummal és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel közösen hozott létre, s amelynek óriásposzterei három héten keresztül láthatók a Távirda utcai rendelőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában