"A káosz minden esetben negatívumokat szül"

2023.06.27. 17:30

Fontos-e a napirend egy gyermek életében? – Hal Melinda, klinikai szakpszichológust kérdeztük

Mostanra bizonyára már minden általános iskolában és középiskolában befejeződött az idei tanév és kezdetét vették az „azt csinálok, amit akarok” tevékenységek. Pihenés, bandázás a barátokkal, nyaralás, későn kelés és fekvés.

Déri Brenda

Forrás: Pixabay

De jó ez így vagy a nyári szünet ideje alatt is kellene egy kis kontroll? Kell-e a gyereknek napirend vagy elhagyható erre a két és fél hónapos időszakra? Erről kérdeztük Hal Melinda, klinikai szakpszichológust, az MCC Tanuláskutató Intézet, vezető kutatóját.

– A napirend rendszert ad a gyerekek életébe, mely által jobban figyelnek, koncentrálnak és érzelmileg is stabilabbak. A vakáció alatt a hétköznapi tevékenységek rendszerű megtartása egyrészt segíti majd a szeptemberi iskolakezdést, másrészt a családi dinamika fenntartását – kezdte. Ez alatt persze nem azt kell érteni, hogy ugyanolyan feszített a tempó, mint a tanévben, hiszen idejük nagy része az önfeledt játékkal vagy a mozgással teljen, de azért az időben történő lefekvés és kelés segíthet, hogy a napot kipihenten és aktívan töltsék.

– A káosz minden esetben negatívumokat szül. A fáradt gyerek könnyebben lesz feszült, vagy mérges. Kevesebb dolgot tud jól megcsinálni. A legegyszerűbb példával élve: a kisgyerekek már a saját lábukban képesek elesni, de még akkor is azt mondják, hogy nem akarnak aludni –.

Fotó: Pongrácz Rita

Az idegrendszeri fejlődésekre áttérve elmondta, hogy ehhez ugyancsak elengedhetetlen a napi rutin, hiszen az agyterületek rohamos fejlődéséhez megfelelő étkezés és pihenés szükséges. Ugyanakkor nem javasolja, hogy a nyarat a gyerekek különórákkal és fejlesztéssel töltsék.

A nyári szünet időszaka alatt – egészítette ki az elmondottakat – a legnehezebb dolguk a kisebb gyermekes, dolgozó szülőknek van. Nincs elegendő idejük a munka mellett a gyerekekre, így – véleménye szerint – még mindig jobb választás a nyár ellenére az óvoda, mint a bizonytalanná, hektikussá váló hétköznapok.

– A rutint könnyebb megtartani, ha a család együtt tesz érte. Lehetséges, hogy eddig az óvodában reggelizett a gyermek, most érdemes közösen reggelizni, közösségben. Együtt fogat mosni, még akkor is, ha a szülő korán indul dolgozni. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a kötelező tevékenységek jutalmat jelentsenek – zárta gondolatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában