Visszavárja őket valami új

2023.06.15. 14:00

Az utolsó héten adták át az iskolai tornatermet Móron (galéria)

A város vezetése ünnepi keretek között adta át a Petőfi iskola tornatermét az intézménynek és a diákoknak. Lassan elkezdődik a nyári szünet, de egy teljesen felújított épület várja vissza a tanulókat a következő tanévben. A tervek szerint nyáron is lesz több sportesemény az új tető alatt.

Palocsai Jenő

Fotó: Hrubos Zsolt

A Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai felvésték csütörtökön a nagy A betűt a táblára, és lélekben felkészültek, hogy a pénteki V felírásával és a ballagással pont kerül a jelenleg folyó tanév végére. Sokan talán sajnálni fogják, hogy vége a szorgalmi időszaknak, ugyanis hosszú kihagyás, udvaron, parkban eltöltött tesióra után végre visszakapták a tanulók a tornatermet, mely egy jelentős, minden részletre kiterjedő energetikai fejlesztésen esett át a közelmúltban.

Az új tető és a szigetelt falak védelmében iskolások és városvezetők ültek csütörtökön délelőtt, hogy kis ünnepi műsorral és nagy örömmel birtokba vegyék a tornatermet.

– Immár 23 éve épült a tornaterem, és akkor nyilván nem voltak olyan műszaki előírások, mint most, különösen, ami az energetikai és energiamegtakarítási kérdések illeti. Ezt most orvosoltuk egy közel 150 millió forintos beruházással, aminek következtében A+ osztályú lett a létesítmény. Ez azt jelenti, hogy egy takarékos gazdálkodással tudnak a gyermekek itt különböző testnevelési és egyesületi órákat tartani, ami egy nagyon nagy eredmény. Fontos kiszámíthatóság a város fejlődése érdekében, hogy mindig történik valami, különösen az oktatási intézményeknél. Nem mellesleg a külcsín tekintetében is óriási az előrelépés. Bízom abban, hogy a Petőfi iskolára jellemző szellemiség, a sport szeretete betölti majd ezt a létesítményt, mondta Fenyves Péter Mór város polgármestere.

A pályázatok előkészítése, a közbeszerzés és a kivitelezés sok időt, és a változó árak miatt még több forrást igényelt, de végül elkészül a terem.

– Nagyon fontos, hogy energetikailag rendbe lett téve az épület. Mint tudjuk a háborús körülmények miatt rendkívül drága az energia és mivel nekünk a legfontosabb a gyermek, ezért nekünk mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy méltó körülmények között történjen az oktatás. Móron az összes intézményünk fel lett újítva, energetikai szempontból valamennyi rendben van. Természetesen a munkát folytatni kell és minden feltételt biztosítani kell, hogy úgy a gyermekeink, mint a pedagógusok méltó körülmények között tudjanak tanulni, illetve dolgozni mondta Törő Gábor országgyűlési képviselő.

– A felújítások és építkezések sorában a tornaterem volt az utolsó olyan nagy épület, amelynek szükség volt a felújítására Elsősorban energetikai szempontból, így nagy örömünkre szolgál, hogy elkészült ez a közel 150 millió forintos beruházás. Ez tartalmazta a teljes nyílászáró cserét, a korábbi tetőhéjazat cseréjét, a fűtéskorszerűsítést, a mozgássérült mellékhelységek kialakítását, emellett az épület körüli járda is megújult, míg a falak külső szigetelést és külső vakolatot kaptak, mondta a Groszeibl Andrea igazgatónő.

A tervek szerint már a nyár folyamán sem áll majd üresen az épület, de a 2023-24-es tanévben már mindenképpen csúcsra lesz járatva, már csak azért is, mert a móri Petőfi iskola 400 gyermeket tanít 16 osztályban, ami hozzávetőlegesen 80 testnevelésórát jelent. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában