Évmilliók drágán vett ajándéka

2023.06.26. 17:30

A szénbányászat fekete napjára emlékeztek Márkus-hegyen (galéria)

Fejér Megye Északi településén történt Magyarország történetének egyik legsúlyosabb sújtólégrobbanás által okozott bányakatasztrófája. Abban az időben nem csak Mór, és Pusztavám, hanem valamennyi környékbeli település családjainak megélhetését és melegét adta a bánya. A szerencsétlenségről minden évben megemlékeznek a bányász szakszervezetek, a hozzájuk kapcsolódó civilek és a környező települések önkormányzatai.

Palocsai Jenő

Fotó: Hrubos Zsolt

Egy viharos éjszakán, 1983. június 22-én áramszünet bénította meg a bánya szellőző rendszerét, ami arra volt hivatott, hogy eljuttassa a friss, egészséges levegőt a mélybe. A karbantartás idejére a 400 méteres mélységben ácsorgó dolgozó 94 bányász egy olyan helyre húzódott, ahol a természetes légáramlat biztosította a szellőzést. A hibát elhárították, de az újraindítás pillanatában a szellőzés nélküli mélységben metán gyülemlett fel, ami a villamos hálózat feszültség alá helyezésének pillanatában, egy szikrától berobbant.

A baleset 33 magyar és 4 lengyel bányász halálát okozta és erre minden évben megemlékeznek a volt bányászok, a valaha volt bányásztelepülések képviselői, hagyományőrzők, így most is néma főhajtás volt a bányászok, különösen a munka frontján életüket vesztő bányászok és az emlékükre készült emlékmű, Nagy Benedek szobrász alkotása előtt. A koszorúk, a virágok és a könnyek is némán jutnak el mindig az emlékmű előtti földre, mely éppen annyi veszélyt rejtett, mint amennyi kincset.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában