„Ékszerdoboz” a falu központjában

2023.06.22. 18:00

A Fejér vármegyei értéktár része a nádasdladányi Nádasdy-kastély

– Nádasdladány minden lakója „magáénak érzi” a Nádasdy-kastélyt, nincs olyan család, mely ne lenne méltán büszke arra, hogy lakókörnyezetében ilyen kiemelkedően szép műemlék található. Éppen ezért is öröm számunkra, hogy a kastély immár része a Fejér vármegyei értéktárnak – mondta el lapunknak Varga Tünde polgármester.

V. Varga József

Egy igazi romantikus mesekastély a Nádasdy-kastély

Forrás: V. Varga József / FMH-archív

A település az országos műemléki védettség alatt álló Nádasdy-kastély és a római katolikus templom épülete, valamint a hozzátartozó nagy kiterjedésű, csaknem 20 hektáros park köré épült, és mintegy „ékszerdoboz”, úgy helyezkedik el a falu központi részében.

Egy igazi romantikus mesekastély a nádasdladányi Nádasdy-kastély. Az eredeti kisebb kastélyt Nádasdy Ferenc 1873-ban átépíttette és kibővíttette angol gótikus, Tudor stílusban. A historizmus korának egyik legszebb magyar kastélya olyan, mint egy angol vagy skót kastély, tornyos, csipkés, sokkéményes, és hatalmas angolpark veszi körül.

– Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően ismét régi fényében ragyog a Nádasdyak kastélya, amely ma méltó módon emlékeztet egy letűnt kor örök értékeire – emelte ki a polgármester asszony. – Természeti szépségei megállásra, a mindennapok gondjának elűzésére hívnak bennünket. A Nádasdy családnak köszönhetően olyan felbecsülhetetlen értéket kapott községünk, amilyennel csak kevesen büszkélkedhetnek. Ez a csodálatos kastély és községünk múltja emlékeztessen mindannyiunkat arra, hogy összefogással, szorgalmas munkával és a hit megtartó erejével ki lehet állni a történelem próbáit, s érdemes építeni a közösséget újabb századokon át.

Az önkormányzat fejlesztéseit összehangoltan végzi a kastély fenntartójával, hogy a falu bármely területe méltó legyen a Nádasdy-kastélyhoz, és annak parkjához, a történelmi jelentőségű család örökül hagyott épített gyöngyszeméhez. A Nádasdy-kastély az ország egyik legszebb, legkülönlegesebb „csipkés” kastélya, Fejér vármegye egyik legszebb látnivalója, mely méltán megérdemli, hogy immár része a Fejér vármegyei értéktárnak – tette hozzá Varga Tünde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában