A templomot és a hitet tovább kell építeni!

2023.05.02. 16:30

Pápai áldás érkezett Pákozdra (videó)

Nagy Mihályné, a pákozdi Szent József plébánia katolikus közösségének világi elnöke a közelmúltban nagy megtiszteltetésben részesült, amikor pápai áldást juttattak el hozzá. A történteknek szép keretet, különös jelentőséget adott utólag is Ferenc pápa magyarországi látogatása.

Tihanyi Tamás

Nagy Mihályné, Sütő Mária tizenöt éve megfeszített erővel dolgozik azért, hogy a pákozdi katolikus templom visszanyerje régi állapotát

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nagy Mihályné, Sütő Mária mélyen vallásos római katolikus családban született Pákozdon. Sok emlék, történet fűződik a családjához, ezek egy részét jól ismeri, hiszen gyakran hallotta őket a nagyszüleitől.  

– Pákozd lakosságát talán 1945. március 10-én érte a legnagyobb csapás, amikor huszonhat család kivételével mindenkinek el kellett hagynia a falut és csak március 24-én térhettek vissza az emberek – emlékezett Mária. – Az érkezőket a pusztulás utálatossága fogadta, de a római katolikus templom épségben maradt. Ez elsősorban nagyapám, Sütő István templomgondnok érdeme volt, aki a kiürítés idején is a helyén maradt, mert rendőrségi feladatokra jelölték ki. Látta, hogy a templom tárva-nyitva áll, az oroszok szabadon jönnek-mennek és azt tesznek benne, amit akarnak. A helyi katonai parancsnokhoz fordult és kérte, védje meg a templomot. Az orosz tiszt két írást adott át neki, amelyekben statáriumot rendelt el azokkal szemben, akik kárt tennének Isten házában. Nagyapám a két feliratot kitette a két bejárathoz, majd az ajtókat beszegelte: ezzel a templom meg lett mentve. A történtek után szívügyemnek tartom és minden erőmmel azon dolgozom, hogy a mi kis falunkban a templomunk, a plébániánk a Jóisten segítségével méltó módon megújuljon.  

 A pákozdi Szent József templom további munkálatokra szorul, egyre sürgetőbb a teljes felújítása 
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Mária ennek él már tizenöt éve, és szívvel-lélekkel végzi a feladatát. Pályázatokat, elszámolásokat készít, szervezi a szükséges munkálatokat, kéri a lakosság segítségét, ha nincs más mód a megoldásra, összefogásra buzdít. Minap ezt a küldetést pápai áldással ismerte el a katolikus közösség.  

– Az őszentsége Ferenc pápa által kiadott pápai áldást hálás szívvel köszönöm! Életem egyik legmeghatóbb pillanata volt, amikor az egyik szentmise alkalmával átvettem. Hálás vagyok a Jóistennek és mindazoknak, akik ezekben a feladataimban segítenek. Krisztus a jelenünk és a jövőnk!   

 A hívek összefogására a jövőben is nagy szükség lesz a plébánián, a pákozdi katolikus közösségben
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

A pákozdi Szent József katolikus templom új, 34 mázsás toronysisakját az elmúlt nyár közepén, július 21-én emelték a helyére. A hívek november 5-én várták Spányi Antal püspök atyát, aki hálaadó szentmise keretében szentelte fel a 300 éves építmény megújult legfelső részét. Aznap a plébánia egyházi közösségének világi elnöke, Nagy Mihályné köszöntőjében felidézte, hogy a munkálatokhoz szükséges anyagi forrás több részletből állt össze. Pákozd indult a kormány 2020 szeptemberében meghirdetett „Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása” elnevezésű pályázatán, és az elérhető maximumot, 15 millió forintot nyert el a céljaira. De az sem lehetett elég. Azt az összeget egészítette ki az egyházmegye támogatása, művészek, közéleti emberek, hívek adománya. A szentmisére – amely egyben Szent Imre és az első szent család ünnepe volt –, mások mellett eljött Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Kardos Ádám polgármester és Görög István, a pákozdi katonai emlékpark ügyvezetője is. A hívek és az eddigi támogatók közös elképzelése az, hogy a templom további részeinek, például a tetőnek az elkerülhetetlen felújítása – amint arra anyagi lehetőség adódik –, a jövőben valamikor folytatódjék. Mária ezért küzd, mondhatjuk azt is, ezért kel fel minden nap. Törekvésében tovább erősítette a katolikus egyházfő látogatásának hangulata, üzenete.  

A pápai áldást hűséges egyházi szolgálatáért kapta a pákozdi katolikus közösség világi elnöke 
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

– A Szentatyát nagy örömmel, őszinte szeretettel fogadták a magyarok, bizonyítva, hogy a vendégszeretetünk kimagasló az egész világon! A szervezés és a felkészülés is tökéletesnek bizonyult – mondta Mária. – Ferenc pápa legszebb gondolatai szívhez szólók és tanulságosak voltak: „Béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövő! Az ember nem attól lesz nagy, hogy mások fölé emelkedik, hanem attól, hogy másokhoz lehajol!” A Szentatya nem csak testben, de lélekben is velünk volt. Érdekelte, hogy mi van a magyar emberekkel, közvetlen szívvel, lélekkel beszélt, mindenkihez volt egy jó szava, mosolya, integetése. Nagyon fontos és közeli élményt szerzett a magyarokról. Ima, szeretet, múlt, jelen és jövő: amit üzent, azt itt hagyta a szívünkben!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában