Frissen Fejérből

2023.05.08. 17:30

Nem okozott nagy meglepetést a magyarérettségi a megye diákjainak

Megyeszerte több száz fiatal ragadott tollat hétfőn reggel, hogy számot adjon tudásáról. A korábbi években megszokott menterend szerint az idei érettségi első napján is a magyar nyelv és irodalom feladatlap került a diákok elé.

Baráth Eszter, Palocsai Jenő

Diákbarát feladatsor került hétfőn a tanulók elé

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Néhány nappal ezelőtt még az ünneplésé volt a főszerep a végzős tanulók számára, hiszen családtagok és barátok társaságában intettek búcsút iskolájuknak. Hétfőn reggel azonban még visszatértek az éveken át használt iskolapadokba, mivel kezdetét vette az érettségi időszak, amire az elmúlt esztendők során folyamatosan készültek a diákok. Május 8-án, hétfőn 9:00 órakor ragadhattak tollat, hogy aztán a rendelkezésre álló négy órában megoldják a feladatokat.

– Azt gondolom, hogy az idei egy diákbarát, jól megírható feladatlap. Az első részben, a szövegértésben mondhatjuk, hogy a téma is érdekes, az egri bikavérhez kapcsolódnak a feladatok, amik nem okozhatnak meglepetést a diákoknak. Azokat a típusfeladatokat kell megoldaniuk, amikre készültünk – mondta Árkiné Péter Darinka, a Kodolányi János Gimnázium igazgatóhelyettese, magyar nyelv és irodalom szakos tanára. A Kodolányiban 119 tanuló írt magyarérettségit, akiknek társaikhoz hasonlóan választaniuk kellett a feladatsor második részében. A diákok dönthettek, hogy Petőfi Sándor Csokonai és Tóth Árpád Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című verseit hasonlítják össze, vagy Lázár Ervin A kovács című novelláját elemzik. – Sokak örömére van novella, szerintem többen azt választják majd, az összehasonlító verselemzésnél viszont az egyik vers terjedelme riasztó lehet a diákok számára – fogalmazott Árkiné Péter Darinka, aki beszélgetésünkkor még csak tippelni tudott a diákok döntését illetően, hiszen ottjártunkkor még lázasan dolgoztak az érettségizők.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap 

Az előírtak szerint négy óra állt a diákok rendelkezésére, a Vasvári Pál Gimnáziumba körülbelül negyvenöt perccel az idő lejárta előtt érkeztünk, viszont akkor már sokan megkönnyebbülve léptek ki az iskola kapuján. Horváth Józseftől, az intézmény igazgatójától megtudtuk a Vasváriban hétfőn 122 tanuló adott számot tudásáról. – Hasonló feladatokra számítottam, nem éreztem annyira nehéznek, oda kellett figyelni, de szerintem egy megoldható feladatsort kaptunk. Sokat gyakoroltunk, aminek úgy érzem, meglett az eredménye – mondta kérdésünkre Kollár Gergely, akit diáktársai idén a Vasvári királyának választottak. Gergellyel ellentétben Lelkes Máté a verselemzést választott, amivel kapcsolatban úgy fogalmazott, szerencsére az évfordulós költőkhöz kapcsolódtak a versek, így véleménye szerint nem volt túl nehéz feladat.

Síri csend honolt a Móri Táncsics Mihály Gimnáziumban a vizsga ideje alatt és ezt nem akartuk megtörni az intézményvezetővel, ezért a zsibongóban számolt be az első vizsganapról. – Idén 58 végzős diákunk kezdte meg az érettségit, nyolc diákunk esti képzésben és a nyelvi érettségik tekintetében pedig 20 előrehozott nyelvi érettségi vizsgázónk lesz a tavaszi időszakban. Több évtizedes lehetőség a felnőttek számára az esti képzés és minden évben tudunk indítani osztályt. Ezen tanulóink életkora változó, de leginkább a harmincas, negyvenes korosztályhoz tartoznak, de olyan is van, aki fiatalon, 19-20 évesen jön vissza az iskolapadba, mert rájött, hogy az érettségire nagy szükség van a munkahelyeken éppúgy, mint továbbtanulás esetén, mondta el kérdésünkre Dankó-Fonyódi Henrietta, a TMG vezetője. 

Megkönnyebbült mosollyal lépett ki Gombás Péter a móri Táncsics Mihály Gimnázium ajtaján
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Alig múlt el dél, és a diákok java már elhagyta az intézményt, bízva abban, hogy jó eredményeket értek el a vizsgán. – A magyar nem a legveszedelmesebb tantárgyak egyike, annak ellenére, hogy sajnos az íráskészségem hagy némi kívánnivalót maga után. Elolvastam a szöveget, majd az alapján következtetéseket vontam le, és leírtam. Fél órával korábban végeztem és ki is jöttem, mert úgy éreztem, nem tudok már hozzá adni semmilyen értéket a szöveghez, nyilatkozta lapunknak Gombás Péter. 

 Fogarasi Dávid a második részben a novellát választotta, ami véleménye szerint elég könnyű volt
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Nála is korábban jött ki Fogarasi Dávid, aki ugyan futott a buszra, de azért gyorsan elmondta a tapasztalatait. – Voltak azért nehezebb részek, az első részben. Az érvelés nem volt nehéz, hiszen általános, könnyen megfogalmazható dolgok voltak. A második részben én a novellát választottam, ami elég könnyű volt, mert leginkább a Bibliával kapcsolatos dolgokat érintett, ami meg eléggé általános, mondta az egyik vizsgáján már sikeresen túlesett Fogarasi Dávid.
 

A diákok kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön pedig angol és német nyelvből adnak majd számot tudásukról az érettségi feladatsorokon keresztül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában