A turisztika szerves része

2023.05.13. 11:30

Nagyszabású álmokat sző a Pákozdi Pagony

Nagyszabású tervekről számolt be a Pákozdi Pagony életében Majoros Gábor, a Vadex vezérigazgatója. Együttműködnek az EFOTT csapatával, amely az ifjúsági központot álmodta a tópartra, valamint a Természettudományi Múzeummal is. Hat kontinenst bemutató látogatóközpont építése a cél.

S: Töttő Rita

Majoros Gábor mutatja be a Pákozdi Pagony elképzeléseit és terveit

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Velencei-tó turisztikájának szerves része a Pákozdi Pagony, azaz a Pákozd-sukorói arborétum és vadaspark. Az elmúlt évek nagy fejlesztései kapcsán Majoros Gábor, a Vadex vezérigazgatója a pénteki kápolnásnyéki turisztikai évadnyitón elmondta: tavaly kezdték meg a Pagony keleti oldalának átalakítását szabadtéri rendezvényközponttá. Tavaly és idén is több tízmillió forintos fejlesztést jelentett ez, melyet az EFOTT szervezőivel közösen végeznek a területen. Az arborétum keleti oldala ugyanis szervesen tud majd kapcsolódni a Kovács Katalin Kajak-kenu Akadémia és a megvalósítandó ifjúsági központ rendezvényeihez. Ez egy 16 hektáros terület – tudtuk meg, ahogy azt is: itt találkozhatnak ezen intézmények elképzelései. Hasonló ilyen adottságú terület nincs a tónál, így az együttműködés már körvonalazódik – tette hozzá Majoros Gábor.

A Pagony kapcsán pedig emlékeztetett: Pákozd és Sukoró határában közel 100 hektáron terül el a park, számtalan vad- és díszmadár faj bemutatásával, továbbá jelentős nagyvad állománnyal várják a vendégeket. A látogatószám az elmúlt években nagyon jól alakult, melyek közül kiemelkedik a Covid járvány éve – ekkor alakult ugyanis a legjobban. 

- Amikor a kormány a járvány idején preferálta az arborétumok és bemutatókertek nyitva tarthatóságát - miközben minden más zárva volt -, ez igen jelentős látogatószám növekedést eredményezett a park életében 2021-ben – fogalmazott a vezérigazgató, emlékeztetve: a Pákozdi Pagony számtalan nagy rendezvény helyszíne mára, erdei iskolák állomása, melyek programjaiban együttműködnek a pákozdi Katonai Emlékpark csapatával is.

- Néhány éve vágtunk bele egy új vállalkozásba, amely a Velencei-tavi gyermeknapi Ramazuri nevet kapta – hangsúlyozta a vezérigazgató, kiemelve, hogy hamarosan – május utolsó hétvégéjén -, ismét sor kerül a rendezvényre a Pákozd Pagonyban. – Reményeink szerint nagyszabású, kiemelt rendezvény lesz ez a jövőben is a térségben.

A természeti környezet bemutatása és az információk átadása a fő cél az arborétum életében, ezért célul tűzték ki, hogy az állatkerti fejlesztéseket és az új állatfajok bemutatását megfelelő bemutatókertek létesítésével teszik lehetővé. Elképzelés továbbá a Magyar Dendrológiai Társasággal karöltve kutatási célú bemutatókertek létesítése.

- Nagy vágy továbbá, hogy nyissunk a nagyvilágra is – tette hozzá a vezérigazgató, elárulva, hogy a Természettudományi Múzeum segítségével megtervezték egy panoráma kávézós, interaktív látogatóközpont létrehozását. A jelenlegi tájmúzeum mellett – amely a Velencei-tó térségét tárja a látogató elé -, hat kontinens flóráját-faunáját mutatják majd be ebben a létesítményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában