Frissen Fejérből

2023.05.30. 15:00

Méretes lyukat vésett a fakopáncs egy fehérvári épület szigetelésében

Kikerekedett szemmel olvastuk Ágota bejegyzését egy internetes csoportban, ahol egy fakopánccsal való ’találkozásáról’ osztotta meg történetét.

Déri Brenda

A madár még a kíváncsi szempárok ellenére sem zavartatta magát, vésett tovább

Fotó: Marton Ágota

Mint posztjában is írja, éppen a vasútállomásról tartottak hazafelé, amikor hangos harkály kopácsolásra lettek figyelmesek, ezért keresték a hang forrását. Kiderült azonban, hogy rossz helyen, hiszen a kopácsoló nem egy fa törzsébe vésett éppen lyukat, hanem egy épület szigetelésébe. Ágota szerint villámgyorsan dolgozott a madár és egy perc alatt mély lyukat ejtett a szigetelésen, majd dolga végeztével tovaszállt. 

„A nem régen szigetelt falnak nem tett jót az egyébként áldásos szorgalma” – írja. 

A képeket látva felmerült bennünk, hogy vajon miért ’cserélte le’ a rovarokban, bogarakban gazdagabb fatörzset egy szigetelt épületre a madár? Így igyekeztünk utánajárni annak, hogy a táplálékszerzésen túl miért kopácsolhatnak még. A lehetséges okok között említik az odúrakást, hiszen a fakopáncs azt is saját magának vájja, illetve azt, hogy a hímek nászidőszakban így hívják fel magukra a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában