Arcanum

2023.05.15. 13:00

Fejér vármegye évfordulós emlékei

Szanyi-Nagy Judit

Saját könyvtáruk javára

Amint arról az 1893. május 13-ai Székesfehérvár és Vidéke beszámolt, jól sikerült kerti mulatságot rendezett folyó hó 7-én az adonyi „Népkör” saját könyvtára javára. A tudósítás szerint „a kellemetlen idő daczára, mely sokakat visszariasztott, a mulatság anyagilag is jól sikerült. Jó kedvben nem volt hiány s a mulatságnak csak a reggeli szürkület szabott határt.”

Külföldi tanulmányút

„A székesfehérvári keresk. akadémia növendékei tanáraik vezetése alatt az ipartelepek tanulmányozása czéljából Grácz és vidékére öt napra terjedő tanulmányutat rendeztek” – kezdődik a tudósítás az 1893. májusi lapban. Majd így folytatódott: „E tanulmányút tudományos irányának megfelelőleg a növendékek technikai részletességgel, közvetlen szemlélet alapján behatóan tanulmányozták a sörgyártást, alkoholgyártást, a szövészeti ipart, papírgyártást, vasműipart és pezsgőgyártást. A város szépségeinek szemlélése után átrándultak rövid időre Tobelbad fürdőbe, honnan az üvegipar tanulmányozása végett Voitsbergbe mentek. Mindenütt a legszívesebb előzékenységgel és kedves vendégszeretettel találkoztak, s gazdag instructív tapasztalatokkal és kedves emlékkel tértek haza e hó 11-én.”

Bűntény, vagy sem?

Az 1893-ban a Székesfehérvár és Vidéke újságban megjelent egyik, május 15-ére vonatkozó írás sokakat megbotránkoztathat. Eszerint ugyanis „természetellenes halállal múlt ki Vajda János verebi lakos tegnap. Ugyanis ágyában keresztül metszett nyakkal halva találták. A bonczolás megejtését és a törvényes vizsgálatot – mint vaáli levelezőnk tudatja – a vaáli kir. járásbiróság elrendelte s ez leszen hivatva kideríteni, hogy bűntény vagy öngyilkosság esete forog-e fenn.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában