Arcanum

2023.05.22. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Házi Péter

Egy kis meglepetés 

Jöjjön egy igaz történet 1893 májusából, amelyet a Székesfehérvár és Vidék újságírója jegyzett le: A férj ott mulatott a kivilágított kávéházban. Húzta a czigány, durrogtak a pezsgős palaczkok s zengett a nóta az ajkakról: „Páros élet a legszebb a világon!” Már elmúlt éjfél, elfogyott a pénz, nehezek lettek a fejek s virágos a kedély, mikor eszébe jutott. Páros élet .... otthon vár a feleség. Hazafelé vette az útját. Egész úton azon törte szörnyű nehézzé lett agygépezetét, hogy mit füllentsen az asszonynak. X-éknél voltam vacsorán. Demégsem, amilyen kiváncsi az asszony még megkérdené tőlük, hogy igaz-e ! Inkább azt mondom, hogy a „Kör”-ben kártyáztam, oda csak nem megy el! Megáll a kapu előtt, előkeresi nagy nehezen zsebéből a kulcsát, s midőn a zárba akarná illeszteni, felkiált: »Mégis csak okos ember lehetett az a Gali..., Galileai..., nem Galilei, aki azt mondta, hogy mozog a föld! „Vivát! !Hoch! Zsivió! Kinyilott!” No végre! S bennt van az előszobában. Megijeszti a feleségét, gondolja. Odamegy az ajtóhoz, hallgatózik. Kivel beszélhet az asszony? – töprenkedik magában. Benyit és ott ül az asszonyka egy úrral a nagy asztalnál és élvezik a lucullusi lakomát. Tableaux . . . , a többiről aztán hallgat a krónika. Hanem a hold, ez a kiváncsi úriember, botot, asszony sírást, meg a szenteknek az égből való kegyeletes leczitálását emlegeti. 

Tanulói statisztika 

Ugyancsak a Székesfehérvár és Vidéke számolt be arról, a város által fenntartott iskolákba 2875 mindennapi, 678 ismétlő iskolai, összesen 8558 tanköteles gyermek jár. Szomorú állapot gyanánt jelezzük, hogy még mindig vannak osztályaink, amelyekben a nevelés-tanítás, s az egészség kárára 140–160 gyermek van zsúfolva. Magától érthető tehát, hogy népiskolai osztályaink kibővítését gőzerővel kellene végrehajtani; e tekintetben halogatásnak vagy fukarkodásnak nem lehet helye.

 

Címkék#arcanum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában