Mészáros Emilre emlékeztek

2023.05.15. 08:00

Emléktáblát avattak Szabadbattyánban, a Cifrakertben (galéria)

Felavatták Mészáros Emil emléktábláját szombaton Szabadbattyánban, a Cifrakert kapujában. A Jövőnk a Falu Alapítvány egykori elnöke szívügyének tekintette a település jeles ékszerdobozának megmentését, őrzését és megmutatását a nagyközönség számára.

V. Varga József

Az emléktáblát Szabó Ildikó polgármester (b) és Mészáros Emil özvegye, Margit asszony leplezte le

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– A Cifrakert szorosan köthető néhai Mészáros Emilhez, hiszen neki köszönhetően tulajdonképpen harmadszor született meg településünk jeles ékszerdoboza – mondta el egyebek között Szabó Ildikó polgármester. – A Cifrakertet először az 1800-as évek elején (a legújabb kutatások tükrében, az 1870-es években) hozta létre a Batthyány család, másodjára az 1970-es években természetvédelmi területté nyilvánították, majd harmadszorra a kilencvenes évek elején a Jövőnk a Falu Alapítvány és elnöke, Mészáros Emil jóvoltából ismét méltó kezekbe került.

Amint megtudtuk: az alapítvány 2021 nyarától új kuratóriumi vezetéssel működik. Legutóbb a Malom-csatornán, a Magyar Falu program csaknem 6 millió forintos támogatásával megújult a Cifrakertbe átvezető híd, mely korlátjának elkészültét az önkormányzat saját forrásból biztosította. A tó szigetére bevezető fahíd felújítása pedig teljes egészében az önkormányzat jóvoltából valósult meg. Az összefogás szép eredményre vezetett.

A Cifrakert kapujában – előtérben Mészáros Emilné Margit (b) és Székely Andrásné Mariann
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– A közösség nevében köszönöm Mészáros Emil önként vállalt, áldozatos és elmondhatatlanul nagyszerű munkáját! Az emlékművet, az emléktáblát, melyet a mai napon avatunk, Emil bácsi emlékének ajánljuk. A mementó meglepetés a családnak és a falunak, ugyanis előre nem árultuk el, mire is készülünk.

Az emléktáblát Szabó Ildikó polgármester Mészáros Emilné özvegyével, Margit asszonnyal közösen leplezte le. Az emléktábla a Cifrakert kapujában áll egy kőtömbön, a Beszédes-kő szomszédságában, s felirata így szól: „Mészáros Emil emlékére (1933–2019) Köszönettel a Cifrakertért végzett munkásságáért 2023 Szabadbattyán”. Részt vett az emléktábla avatásán Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője.

– Mészáros Emil a Fejér megyei tanács tagjaként 1965-ben kezdeményezte a Kula-torony műemlékké nyilvánítását, s ugyancsak ő kezdeményezte a Cifrakert természetvédelmi területté nyilvánítását. A Jövőnk a Falu Alapítvány létrejötte körül Borsó Pál korábbi polgármesterrel együtt bábáskodott – hangsúlyozta köszöntőjében Székely Andrásné Mariann pedagógus. – Tele volt jó szándékú észrevételekkel, ötlettel, tanáccsal, melynek többsége megvalósulást nyert a lakóhelye és az utókor számára.

Az átadó ünnepség a művelődési házban folytatódott. A műsorban közreműködött a Cifrakert Óvoda–Bölcsőde számos óvodása, valamint a Pengetős citeraegyüttes Balázs Lilla Enikő vezetésével. Átadták a Cifrakert gyermekszemmel elnevezésű rajzpályázat elismeréseit.

A műsorban közreműködtek a Cifrakert Óvoda–Bölcsőde óvodásai
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A Cifrakert botanikai különlegességéről Székely Andrásné Mariann tartott előadást. A 7 hektáros természetvédelmi terület a Sárvíz két ága között található, ősplatánosa 42 hatalmas, különleges formájú, öreg, juharleveles platánfát számlál, magas kőrisei, fehér nyárfái, zöld juharfái, nagy levelű hársai igazi botanikai ritkaságok. A burjánzó növényzet, a bámulatos méretű és formájú fák létét a magas talajvíz és a dús tápanyag-utánpótlás magyarázza.

Mészáros János Elek: „Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország…”
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A programot Mészáros János Elek énekművész koncertje zárta áriákkal, örökzöldekkel, nótákkal, nemzeti érzelmű dalokkal. Az előadó szót ejtett a szülőföld, az ősök földje, a haza, az anyanyelv szeretetéről, az összetartozás, nemzeti hagyományaink, kultúránk, hitünk értékeinek, megtartó erejének fontosságáról, az ember isteni küldetéséről. Kiemelte: tudatában kell lennünk, hogy Isten nem véletlenül teremtett bennünket magyarnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában