Értékgyűjtemény

2023.05.06. 15:00

Elkészült Lepsény könyve

A település három év múlva, 2026-ban ünnepli fennállásának 800. évfordulóját. A Mozaikok Lepsényből című könyv ennek a 797 esztendőnek történetét örökíti meg, bemutatva a nagyközség értékeit.

Hajdú Marianna

Kilenc hónapon keresztül készült Lepsény történetét és értékeit összefoglaló könyv, a Mozaikok Lepsényből

Forrás: Borsos György

A helytörténeti kiadványt a Lepsényi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár munkatársai, Sütő Krisztina – aki egyben a Lepsényi Települési Értéktár Bizottság elnöke – és Borsos György szerkesztették, hosszú hónapokon keresztül. Álláspontjuk az volt, hogy a könyv az a megjelenési forma, amely a leginkább értékálló, tradicionális, kézzelfogható a jelen és jövő számára egyaránt. Ebből kiindulva lett céljuk a kiadvány megalkotása, amely a település történetének és értékeinek bemutatását, népszerűsítését szolgája. Ezen felül a 88 oldalnyi, szépen kivitelezett könyv, Lepsény közössége számára is további összetartó erőt jelent majd.

Alkotásukra rendkívül büszkék, amire minden okuk megvan. A várva várt mű komoly szervezői és szerkesztői munkát igényelt. 2022-ben sikerült elnyerni a Hungarikum Bizottság egyik kiírását, amely hárommillió forintot jelentett a Lepsényi Települési Értéktár Bizottság számára. Az összeg egy részéből könyvet szerettek volna készíteni Lepsény történetéről és a település értékeiről. A könyv első része Lepsény történetéről szól, a kezdetektől napjainkig, illetve természeti és földrajzi bemutatót is magában foglal. Helyi intézmények, civil szervezetek és a település díszpolgárai is helyet kaptak az oldalain. A könyv másik felében, kategóriák szerint Lepsény helyi értékei –  számszerint 32 – sorakoznak, az agrár értékektől egészen az épített örökségekig. A kiadvány nem véletlenül kapta a Mozaikok Lepsényből címet. Szerzői nem a teljességre törekedtek, mindinkább csemegézni szerettek volna Lepsény történelméből, hagyományaiból. A majd kilenc hónapig tartó munkának a tervek szerint lesz folytatása. A szerzőpáros a település 800. évfordulójára szeretné elkészíteni a könyv jubileumi folytatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában