Majális

2023.05.01. 17:00

Derűs majális Polgárdiban, a városháza szomszédságában (galéria)

A virslievő–sörivő verseny ideje alatt a hangszórókból stílusosan a Bud Spencer és Terence Hill nevével fémjelzett Különben dühbe jövünk című film ismert betétdala szólt. A legények nekiveselkedtek, és tolták a virslit, kortyolták a sört szaporán.

V. Varga József

Söprögető – Ugorj és vetődj!

Fotó: V. Varga József

Hazánkban a májusfa állítása kapcsolódott először május elsejéhez, majd a munkások ünnepe és később a munka ünnepe vonulat tört előtérbe. Május elsejéről nálunk először 1890-ben emlékeztek meg. Mellőzve a históriát, címszavakban így összegezhetünk manapság: május elsején majális van, öröm és jókedv van, virsli és sör van.

Benépesült a városháza mögötti füves terület
Fotó: V. Varga József

Miért éppen virsli és sör? Mert mindkettőt az ipari proletariátus állította elő. És hogy, hogy nem, a virsli és a sör örök kedvence lett a magyarnak. 

Az idei majálist a városháza mögötti füves területen rendezték hétfőn Polgárdiban. Nyitányként a díszítést követően a májusfaállítás szép hagyománya szolgált, gyermeknéptánccal, Rózsa Mariann és a helyi tűzoltóság közreműködésével. Az aprónépet ugrálóvár, népi körhinta és játszóház, söprögető játék, kézműveskedés és papírsárkány-készítés várta. Jól fogyott a lángos, a kürtőskalács, a popcorn, a fagyi és a vattacukor.

Vattacukor az aprónépnek
Fotó: V. Varga József

A kutyás kunsztokat (Dog Szerviz) állatvédelmi előadás (Igazságügyi Minisztérium állatvédelemért felelős kormánybiztosi titkárság) és tűzoltó bemutató (Polgárdi Önkormányzati Tűzoltóság) követte, s átadták a Polgárdi Hírek víz világnapi tippelős játéka győztesének járó díjat. Az ajándékcsomagot Baginé Bali Melinda vehette át Nyikos László polgármestertől.

Lion támadásban
Fotó: V. Varga József

A virslievő–sörivó versenyre kilencen neveztek. A szabályokat nem bonyolították túl a szervezők: először el kellett fogyasztani 5 virslit fél liter sörrel leöblítve, majd közvetlenül utána még 5 virslit és még fél liter sört.

„Ebédet nem kérünk!” – a későbbi győztes, Dobos Tamás kapucnis pulcsiban
Fotó: V. Varga József

A tavalyi győztes, Dobos Tamás nem bízta a véletlenre a dolgot, amint a műsorközlő, Zelenák Tibor kíváncsiskodására elárulta, előző nap egy tálca sör (24 doboz!) elfogyasztásával gyakorolt. Most is ő vitte a prímet, 5 perc 36 másodperces idővel megnyerte a viadalt, megelőzve Barta Krisztiánt és Stadler Józsefet. A díja egy party sörös hordó volt.

„Egészségünkre váljék!”
Fotó: V. Varga József

A városvezetővel azon viccelődtünk, hogy közöltem vele, amikor az orra alá emelte az egyik szál virslit, „hogyaszongya” Besenyő Pista bácsi után szabadon: „Polgármester úr, virsli a mosolyod!”.

A népek a szórakozásra, a kikapcsolódásra szövetkeztek ezen a napon. Nagy keletje volt a városebédként felszolgált csülkös bablevesnek, de persze nem hiányzott a felhozatalból a virsli és a sör sem. Koncertezett az Animal Cannibals és Varga Viktor, hip-hop produkció pörgött Forquality Táncstúdió módra, valamint színpadra léptek a Seuso tehetségkutató gála múlt évi döntősei is.

Fruskák gólyalábon
Fotó: V. Varga József

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában