Erőss Zsoltra és Kiss Péterre emlékeztek Seregélyesen

2023.05.25. 19:00

Befejeződött a kéktúrás kalandozás (videó)

Tíz éve halt meg a Kancsendzöngán Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászó: rájuk emlékeztek ma délelőtt a seregélyesi diákok.

Tihanyi Tamás

Erőss Zsolt emlékhelye előtt gyülekeztek ma délelőtt a diákok. Annak idején a seregélyesi iskolában tartotta meg az utolsó előadását

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Erőss Zsolt a tragédia előtt utolsó előadását éppen a Seregélyesi Baptista Általános Iskolában tartotta, ahol a terveiről is beszélt: arra készült, hogy a közelben, az elzamajori erdei iskolában olyan fiatalokat táboroztat majd, akik végtagjukat veszítették, vagy mozgásukban korlátozva élnek. Aztán elindult Kiss Péterrel a Himalájára, ahonnan csak eltűnésének híre érkezett vissza Seregélyesre. Amikor már nem volt miért reménykedni tovább, a diákok a saját kezdeményezésükre elhatározták, hogy emlékhelyet hoznak létre a bátor hegymászó tiszteletére. Vogel Ferenc fafaragó elkészítette az emléktáblát, majd az idő múlásával körülbelül négyszáz kő és kavics gyűlt össze előtte az udvaron. Csütörtökön ott gyülekeztek azok a diákok, akik verset hallgatva emlékeztek, de megtették ezt korábban a Határtalanul-program jegyében Erdélyben, Zsolt két egykori iskolájánál, és a tiszteletadás részeként feladatokra válaszolva az idei kéktúrás vetélkedő során is.   

Erőss Zsolt emlékhelye a bejárat melletti udvaron. Létesítését maguk kezdeményezték, és erre nagyon büszke az intézmény igazgatója
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Minap a döntővel ért véget az „Indulj el egy úton…” elnevezésű természetismereti, turisztikai vetélkedő, amelynek évről-évre az oktatási intézmény a házigazdája. 

 – Lényegében a tavalyi versenyt másoltuk le, hiszen még a résztvevők létszáma is megegyezik az elmúlt esztendő indulóival – értékelt a szervezők nevében Sajtos József igazgató. – Több mint százharminc csapat jelentkezett az ország minden részéről, hozzájuk tőlünk Seregélyesről tizenhat együttes csatlakozott a megmérettetések során. Saját iskolánk diákjait a sportszerűség jegyében minden évben külön értékeljük. A csapatok között ebben az esztendőben is szép számmal akadtak felvidékiek, miközben sajnos csökkent az erdélyi szereplők száma.

A Magyar Természetjáró Szövetség támogatásával megszervezett vetélkedőt idén szakmai anyaggal az Őrségi Nemzeti Park igazgatósága segítette, de a seregélyesiek engedélyt kaptak arra, hogy felhasználják a Göcseji Kézműves Egyesület beszámolóit is.  

Sajtos József igazgató maga is túrázik, ha ideje engedi, van tehát kiről példát venniük a diákoknak 
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

– Az elmúlt évben elkezdett Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát folytattuk három szakaszon – mondta a pedagógus. – Először Őriszentpétertől Zalalövőig, onnan Rádiházáig, végül Rádiházától Palinig haladtak virtuális módon a csapatok. A sokak számára még mindig ismeretlen tájak bemutatásán túl fontos évfordulókról is megemlékeztünk. Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók tíz éve veszítették életüket a Himalájában, és húsz éve kezdődött el a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat. A feladatok elkészítéséhez Kollár Lajos hegymászó szakmai anyagát és a Hazajárók filmjeit használtuk fel. A vetélkedők során az elmúlt években több alkalommal egy plusz feladatra is sort kerítettünk. Rendhagyó módon nem írtuk titkosírással, nem rejtettük el a megoldást, inkább nemes egyszerűséggel megadtuk, mit kell tenni: irány a természet! Vagyis túrázzon minden csapat!

Idén ez lett a Kiss Péter-próba. A fiatal hegymászó Erőss Zsolttal együtt indult a Kancsendzönga meghódítására. Elindult, de a sikeres mászást követően már nem tért vissza, teljesítményei azonban ismertek, és ezek között szerepelt az Országos Kéktúra teljesítése is. A próbát Kiss Péter szüleinek hozzájárulásával, támogatásával szervezték meg. Péter szülei üzentek a vetélkedő résztvevőinek.

Péter tíz hónapos volt, amikor felvette első csizmáját és attól kezdve nem volt megállás. A Mátrában rendszeresen magunkkal vittük a túrákra, három-négy évesen már saját lábán járta végig azokat az utakat, amit mi is megtettünk. Ez az időszak megalapozta a vágyat, hogy felfedezze a természet minden szépségét. Köveket, leveleket gyűjtött. Némelyik kő csodás látványa úgy elvarázsolta, hogy Mátrafüredre érve a megérdemelt fagyi helyett egy kis ásványkövet választott. Az iskolai évek alatt megismerte hazánk tájait, természeti értékeit és megerősödött benne a vágy, hogy saját szemével is megtapasztalja annak sokszínűségét.”

Ez egy olyan próba, amellyel gyakorlati túrázásra hívtuk a fiatalokat, az utakról pedig készíteniük kellett egy kis beszámolót, amit korábban pontoztunk. Ám idén semmi ilyenre nem került sor, helyette azt kértük, a csapatok próbáljanak meg minél több diákot, barátot, szülőt, pedagógust, bárkit megmozgatni az iskolájukban, szervezzenek túranapot, amelyen megemlékeznek Erőss Zsoltról és Kiss Péterről. Tanulják meg a „Másfélmillió lépés Magyarországon” című film főcímdalát, és énekeljék el együtt. Csak a seregélyesiek szervezésében 390 diák vett részt a túranapon.

Az idei vetélkedő három kategóriájának győztese a felvidéki Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, a Veszprém vármegyei Bocskai István Református Általános Iskola és az ugyancsak felvidéki Széchenyi István Alapiskola és Óvoda egy-egy csapata lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában