Eboltás

2023.05.23. 16:30

Az időponton túl a jegyző fontos dolgokra is figyelmeztet

Zámolyon is hamarosan elérkezik az úgynevezett összevezetéses eboltás ideje. Az önkormányzat megragadta az alkalmat, hogy az eseményen túl olyan, az ebtartással kapcsolatban más fontos dolgokra is felhívja a figyelmet, ami minden kutyatartót érinthet.

Borsányi Bea

Fotó: Pixabay

Az idei eboltást a faluban június 2-án pénteken 15 és 19 óra között, illetve június 3-án szombaton 8 és 10 óra között tartják. Ezekben az időpontokban várja Nagy Tamás állatorvos a 3 hónapnál idősebb kutyákat a Magtár épületénél. A tulajdonosok vigyék magukkal az eb oltási könyvét. Akinek még nincs, vagy elveszítette az új típusú (sorszámozott) Kisállat Egészségügyi Könyvét, annak 500 forintért adnak újat. Amennyiben kutyáját inkább háznál oltatná, a 20 953 0556-os telefonszámon tud időpontot egyeztetni.

Dosztály Csaba, Zámoly jegyzője arról is tájékoztatott, hogy a jogszabályokban előírt ebösszeírás határideje május 31., eddig kell minden kutyatulajdonosnak jelentenie a kutyáját, vagy kutyáit. A határidő a jövő héten lejár, ám Zámolyon eddig csak nagyon kevés Ebösszeíró adatlap érkezett be a hivatalhoz. A bejelentést meg lehet tenni a május elején megjelent Zámolyi Hírmondóhoz csatolt adatlapon, ami le is tölthető Zámoly község honlapjáról, illetve személyesen is lehet kérni a hivatal titkárságán. Azt is be kell jelenteni, ha az eb időközben elpusztult, vagy elajándékozásra került és erről az állatorvost nem tájékoztatták. Ezt az [email protected] e-mail címre küldött levélben is megtehetik, vagy telefonon a hivatal 251-000-ás számán. Az az állattartó, aki a rendelet szabályait nem tartja be, illetve elmulasztja a kutyáját bejelenteni, 25 ezertől 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal is sújtható – figyelmeztet a jegyző. 

Végül Dosztály Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy Zámolyon gyakoriak a közterületre kijutott, utcán kóborló ebek. A közösségi együttélésről szóló rendelet pedig előírja, hogy az állattartó köteles az állatot úgy tartani, hogy az a szomszédoknak anyagi kárt ne okozzon, testi épségüket és egészségüket ne veszélyeztesse. Arról is neki kell gondoskodnia, hogy a kutya a tartási helyét ne hagyhassa el. A kóbor ebeket az önkormányzat a gyepmesterrel befogathatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában