Unokája előadásában hallhatták a történteket

2023.05.17. 21:00

A Titanic balesetének túlélőit mentette a magyar orvos

Különleges történetet ismerhettek meg azok, akik ellátogattak a Levéltári délutánok eseménysorozat legutóbbi programjára. Egy magyar orvos mentette a tragikus baleset túlélőit. A történteket az életmentő unokája mesélte el a fehérvári hallgatóságnak.

Baráth Eszter

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltára nemrégiben indította útjára a Levéltári délutánok névre keresztelt programsorozatot, melynek keretében május 17-én ismét érdekes előadással várták a közönséget. Völgyi Péterné Reich Márta nagypapája, Lengyel Árpád történetét mesélte el, aki a Carpathia hajóorvosaként többszáz ember életét mentette meg.

– A Titanic-ról mindenki tud, a Carpathia-ról jóval kevesebben, Lengyel Árpádról pedig sajnos nagyon kevesen – kezdte előadását Völgyi Péterné Reich Márta. Úgy fogalmazott egyik életfeladatának azt tartja, hogy nagypapája emlékét megpróbálja életben tartani.

A hallgatóság egy olyan előadást láthatott és hallhatott, melynek teljes anyaga az életmentő unokájának tulajdonában van. A délután során jobban megismerhették a Titanic történetét, amelynek első és egyben utolsó útja meghatározta Lengyel Árpád életét is. A hajóorvos emlékeit is szintén részletesen elevenítette fel unokája, Völgyi Péterné Reich Márta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában