Petőfi szülőházánál

2023.05.16. 19:30

A költő emléke előtt tisztelegtek a nyugdíjasok

A NAV megyei nyugdíjas klubjának tagjai szerettek volna megemlékezni Petőfi Sándor születésének 200-. évfordulójáról, ezért szülővárosába, Kiskőrösre látogattak.

Házi Péter

Forrás: Nyugdíjas klub

A buszról leszállva elsőként a szülőházát és a költő emlékmúzeumát látogatták meg. A bejáratnál először a költőóriás öt legszebb versét szavalták el a tagok. A „műsornak” nagy nézőserege akadt, akik tapssal jutalmazták  Fejér vármegyei nyugdíjasok előadását.

Amint Fekete Lászlóné klubvezetőtől megtudtuk, a mai napig helyén álló épületben az idegenvezető előadásának kíséretében, meghitten járták körbe az épület szobáit (megnézték Petőfi szülőágyát, a nyitott fedeles konyhát, majd az udvari szobát). A szülőház udvarán csodálhatták meg a világ első, köztéren felállított Petőfi-szobrát, amely ugyan 1861-ben készült, de csak az 1980-as években került a múzeum épületébe.

Forrás: Nyugdíjas klub

A szülőház eredeti állapotban maradt meg, autentikusan berendezve. A családi fotókon túl számos Petőfivel kapcsolatos dokumentum is látható.

A Petőfi Emlékmúzeumot is megnézték a nyugdíjasok. A kiállítás tematikájában az volt a legnagyobb újdonság, hogy a hét kisebb teremben a költő hét termékeny írói éve szerint csoportosították az emlékeket. Igy szembesülhettek azzal, hogy nemzetünk egyik legnagyobb poétája mindössze hét év alatt hozta létra csodálatos életművét.

Az egész délelőttöt betöltő programot követően a szomszédos fürdőben pihenték ki magukat a klub tagjai.

Forrás: Nyugdíjas klub

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában