Kisbolygó is őrzi a nevét

2023.05.08. 12:00

A 290 éve született Sajnovics Jánosra emlékeznek pénteken

Május 12-én pénteken Tordason a község híres szülöttére, a finnugor nyelvrokonság elméletének megalkotójára, Sajnovics Jánosra emlékeznek, akinek csontjai ma ismeretlen helyen nyugszanak.

Borsányi Bea

Sajnovics János szobra Tordason

Fotó: Tordasi Önkormányzat

A jeuzsuita szerzetes, nyelvész, csillagász, matematika tanár 1733. május 12-én született a család tordasi kastélyában. Ezt később bátyja, Mátyás bővítette valódi kastéllyá és ez a korszak tekinthető a település és a Sajnovics-família aranykorának. 

János a család több tagjához hasonlóan, a győri jezsuita gimnáziumban tanult, ahová 10 évesen került. Később filozófiát, teológiát és matematikát hallgatott és a kor divatjának megfelelően csillagászattal is foglalkozott. Tagja volt annak a kéttagú magyar expedíciónak, amely megvizsgálta a Vénusz bolygó 1769. június 3-i átkelését a napkorong előtt. Ezt az átvonulást nagy nemzetközi program keretében figyelték meg világszerte, mert ennek segítségével akarták meghatározni a Nap és a Föld közti távolságot. Sajnovics az expedíció közben nyelvészeti kutatásokat is végzett, aminek eredményeként vált összehasonlíthatóvá a magyar és a lapp nyelv. A csillagászati küldetés sikerrel végződött, az expedícióban részt vevő csillagászok, Hell Miksa és Sajnovics János kutatói tevékenysége előtt később egy-egy kisbolygó elnevezésével tisztelegtek: az 1981-ben felfedezett (3727) Maxhell és a 2003-ban felfedezett (114659) Sajnovics őrzi a kutatók emlékét.

Születésének 225. évfordulója előtt felmerült a gondolat, hogy a váltólázban 1785-ben elhunyt és Budán eltemetett tudós földi maradványait hazaviszik szülőfalujába és abban a templomban temetik újra, amelyet bátyja — részben az ő örökségéből — építtetett. A terv azonban nem valósulhatott meg, a vízivárosi Szent Anna plébániatemplom kriptája – ahogy ez akkor kiderült - üres volt! Vélhetően 1925-ben a kriptában víz fakadt fel, ami miatt ki kellett üríteni. Sajnovics csontjai akkor kerültek máig ismeretlen helyre.

A jeles tudós születésének 290. évfordulója alkalmából pénteken 14 órakor a Sajnovics szobor előtti téren mond köszöntőt Juhász Csaba polgármester. A megemlékezésen Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója méltatja Sajnovics Jánost. A koszorúzást követően átadják a Tordas 310 kvízjáték nyereményeit is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában