Feszültség

2023.04.17. 11:30

Újabb elemek a Velence Korzón

Pár hónapos csend után ismét fellángolt a Velence önkormányzata kontra Velence korzó feszültséggóc. A tóparti kerítés újabb elemeit kezdte építeni az üzemeltető, amely ellen a város ismét a szokásos módon lépett fel.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A Velence Korzón az elmúlt hónapokban ismét megindult az élet – rendezvényszervező cég hozza a tematikus programokat a partra. A „VIP Plázs” kerítése mentén és a tóparton is sétálnak az emberek, s közben arra lehettek figyelmesek, hogy újabb kerítéselemek kerültek a betonalapzat mellé. Erre hívta fel a figyelmet „Velence Város Hivatalos Oldala” is, azzal a címszóval, hogy „A GOMI Kft. megint kerítést emel a velencei tóparton.” Véleményük szerint ez ismét egy engedély nélküli tevékenység, hiszen olvasatukban ez ellentétes a bíróság ideiglenes intézkedéseivel.

Az üzemeltető és a város közti per évek óta tart, s noha annak ítélethirdetését várta már mindenki tavaly év végén, ebből nem hogy nem lett semmi, de átkerült az ügy a Veszprémi Törvényszékre.

S noha a velencei önkormányzat nyilatkozata szerint jogellenes az, amire most ismét készül a kft., azt is elárulják, hogy mégsem  „lép fel sem a rendőrség, sem a hivatalok a jogellenes lezárásokkal szemben, arra hivatkozva, hogy a bírósági ítéletre várnak.”

Fotós: S. Töttő Rita / FMH

A Velence Korzó üzemeltetése sem késett a válasszal. Mint fogalmaznak, a fenti állítások szerintük kizárólag Gerhard Ákos polgármester „nézőpontja, igazsága, miközben az a tényállás, hogy mi senki elől nem vágjuk el a partot, oda bárki, bármikor lejuthat! Hangsúlyozandó: a Korzó strandja nem közterület, hanem üzemi területe a város tulajdonában lévő Korzónak! Mindennek ellenére ismételten hangsúlyozzuk, hogy nem áll szándékunkban és soha nem is állt, a partra lejutástól elzárni a lakosokat, turistákat!”

A Gomi Kft., amely kezdetek óta a Velence Korzó üzemeltetését végzi, s melyet pár éve megvásárolt eredeti tulajdonosától egy új befektető, ma már nem korlátozza véleményét az üzemeltetéssel kapcsolatos „önvédelmi” közleményekre. Nem éppen költői például a kérdés, amit feltesz: „vajon miért akar minden velencei fürdésre alkalmas területet, strandot megszerezni az önkormányzat, s ahol már ez sikerült neki a korábbi üzemeltetők kiebrudalásával - esetükben is több jogi procedúrát, pert vállalva velük -, vajon miért szed pénzt minden létező szolgáltatásért?? Ahol lehet, vizes blokk használatért, belépőért, parkolásért? Miért gondolja úgy Gerhard úr, hogy csak a Gominak kellene ingyen adnia a strandolást, a parkolást, a vizes blokkot?” De ennél is tovább megy a Gomi kft.: felteszik a kérdést, mi történik legrosszabb esetben, ha a kártérítési kötelezettségek miatt bajba kerül a város? Gerhard Ákos „Veszi a kalapját és angolosan távozik, marad utána a sok adósság és egy lezüllesztett város.”

De visszatérve a kerítésépítésre. A Velence Korzó üzemeltetője kijelenti: „amikor első alkalommal az önkormányzat a kerítésépítés ellen feljelentést tett és intézkedést kért az illetékes hatóságtól, akkor a beadványát nem valós tényekre alapozta, azaz félrevezette a hatóságot, konkrétan az ebben az ügyben eljáró Székesfehérvári Önkormányzat Főjegyzőjét és kollégáit!” – áll a közösségi oldalukra feltett posztban. S közben kiderül az is, hogy a kerítésnek főszezonban és rendezvények esetén lesz ismét funkciója, s joguk van pénzt kérni bizonyos szolgáltatásokért. Ilyen lehet a VIP Plázs használata is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában