Frissen Fejérből

2023.04.15. 07:00

Lekerült a paraván, így néz ki a koronázó bazilika ezeréves köveit bemutató új látogatóközpont

Mintegy kétéves "rejtőzködés" után lekerült a paraván az egykori Köztársaság Mozi épületének első szintjéről, ahol helyet kap az Árpád-ház kutatóintézet, valamint a koronázó bazilikát bemutató, úgynevezett ideiglenes látogatóközpont és kőtár.

Házi Péter

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Várkörút felől hosszú időszakon át csak a paravánokat láthatta a régi moziból az arra járó, pedig közben igen komoly munka zajlott, és zajlik még most is az épületben, amely helyet ad majd a mai Nemzeti Emlékhely területén egykor állt hatalmas bazilika köveinek.  A koronázó templom nyugati kapujának megidézése mellett építészettörténeti időrendben, témacsoportokba rendezve mutatják majd be itt a bazilika megmaradt kőfaragványait. A Várkörút irányából a nagy üvegfelületekkel megvilágított előcsarnok fogadja majd a látogatókat. Nos, a paravánok lekerültek, s a látogatóközpont bejárata így már többé-kevésbé látható kívülről.

Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap 

A feol érdeklődésére, miszerint hol tart most a beruházás, az önkormányzattól kaptunk választ. Eszerint a kivitelezés lassan a befejező munkálatokhoz közeledik. Jelenleg az épületben elektromos és gépészeti munkák, a lakatosszerkezetek elhelyezése, a falak glettelése, festése, az aljzatok burkolása zajlik. A kiállítóterekben már megkezdődött az installációk építése, a kiállítás kezd formát ölteni. Az épületen kívül a kerítés falazása, a parkolóhelyek kialakítása és a csapadékvíz-elvezetés kiépítése készül. A kivitelezéssel párhuzamosan történik a kiállítótérbe kerülő kövek restaurálása, a kiállítás részét képező filmek forgatása, egyéb művészeti alkotások létrehozása, hogy a kiállítás megnyitására minden látogató komplex élményben részesülhessen. 

Az épület átadását követően közvetlen gyalogos átjárási lehetőség lesz a Várkörútról a Távírda utca felé, s a látogatóközponthoz tartozó új parkolóba is a Távírda utcából hajthatnak majd be az ide érkezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában